08/03/16 05:11
(http://www.klassa.bg/)

Заемите на БЕХ към дъщерните компании стигнаха 3 млрд. лв.

 Рекордни 3 млрд. лева заеми е раздал Българският енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура влизат най-големите държавни енергийни предприятия в страната. Това се вижда в отчета на дружеството за първите 6 месеца на годината, съобщи БНТ.

Най-голям длъжник остава НЕК, която получи още 1 млрд. лева. С нови големи заеми са още ТЕЦ „Марица-изток 2” и Мини „Марица-изток”.

Въпреки че завършва полугодието с печалба от 129 млн. лева, БЕХ има отрицателен паричен поток от 874,5 млн. лева. Компанията се финансира с дивиденти от печелившите дъщерни дружества и лихви по отпуснати заеми.

С 99% по-ниска е печалбата на АЕЦ „Козлодуй” през шестмесечието в сравнение със същия период на 2015 г. - 236 хил. лв. при близо 70 млн. лв. за януари-юни на 2015 г. Ядрената централа отчита със 7% по-ниски приходи, а дълговете на НЕК за ток остават големи – 135 млн. лв. Загубата на ТЕЦ „Марица-изток 2” е нараснала с 55 на сто до 51 млн. лева. Дружеството не може да плаща дълговете си и може да се наложи държавата да извади от бюджета 23 млн. лева, за да го спаси. Загубата на държавните мини за полугодието е 19 млн. лева.

Печеливши компании в структурата на БЕХ остават „Булгартрансгаз” и ЕСО. Булгаргаз се стабилизира.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване