08/05/16 06:32
(http://www.klassa.bg/)

БДЖ излезе на печалба от товарните превози

 1,3 млн. лв. е печалбата на БДЖ „Товарни превози“за първите 6 месеца на 2016 г., което се случва за първи път. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Владимир Владимиров пред БНТ. На печалба е и БДЖ „Пътнически превози“, допълни още той.

Железницата постепенно погасява задълженията си, като от 2009 г. насам те са намалели почти наполовина. По време на кризата холдинга е бил пред фалит - дължала близо 850 млн. лв., но благодарение на реформите и оптимизациите сумата в момента е 455 млн. лв. Дружеството дължи повечето от тях на банки, обясни шефът.

С кредитните институции проблемът не е толкова голям, колкото с облигационерите. Според Владимиров дружеството е погасило над 400 млн. лв. „Облигационерите са проблем, там имаме заеми, нямаме правен механизъм да взимаме от дружествата пари, за да ги погасим, трябва ни разрешение от ЕК за държавна помощ“, съобщи още директорът.

Според него, ако БДЖ не дължи тези пари, железницата е можела да се модернизира отдавна, като се купят нови влакове.

„420 млн. лв. са необходими на пътническите ни превози, за да достигнат едно оптимално ниво на развитие. С тях могат да бъдат купени 30 мотрисни влака, които ще ни превърнат в една добра средноевропейска железница. В момента обаче те отиват за погасяване на задълженията към банки и доставчици“, посочи ръководителят.

Владимир Владимиров допълни, че дори старите влакове и да се ремонтират, те са на 40-50 години и веднага дават дефект след ремонт. Трябват нови влакове. „Необходима ни е инвестиция, ако искаме да имаме модерна железница“, изтъкна шефът на БДЖ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване