08/05/16 06:58
(http://www.klassa.bg/)

Камери ще следят за гратисчии

 - Г-н Зарков, през миналата седмица СОС гласува споразумение с частния превозвач „МТК Гроуп”, с което изчистихте стар спор за 16 автобусни линии. Част от опозицията обаче нарече доклада „обир” и „постановка”. Как ще отговорите?

- Комуникацията по този въпрос не протече добре. Въпросът е спорен след заявеното ни намерение да не се продължава практиката за външни и частни оператори в градския транспорт. Основното обаче е, че има решение на ВАС, с което се потвърждава, че конкурсът за тези 16 линии е спечелен от „МТК Гроуп”.От друга страна, има и заведено дело за неустойка, което допълнително усложни цялата ситуация. Но основното е, че това споразумение има и положителни страни, една от които е финансова. В момента общинският оператор вози на 3,05 лева на км, докато МТК ще извършва тази услуга за 3 лв./км. Тази на пръв поглед незначителна разлика, пресметната през милионите километри пробег, означава милиони спестени пари за софиянци. От друга страна, северните територии се обслужват от по-стари автобуси, а и разписанието им не е достатъчно добро. С програмата за 300 нови автобуса обновяването ще е факт до две-три години, докато с договора до месеци северните територии вече ще се обслужват с нови превозни средства, а пътуването ще е по-удобно и комфортно за пътниците.

 

- Заради скандала с т.нар. депутатски спирки изгоряха зам.-кметът по транспорт и шефовете на Центъра за градска мобилност. В момента Сметната палата и Държавната финансова инспекция проверяват дружеството. Как ще върнете доверието на софиянци в ЦГМ?

 

- Новото ръководство на ЦГМ има няколко много важни задачи. Те трябва да подобрят комуникацията с неправителствените организации и гражданите и да бъдат по-открити. Много често ЦГМ попада под критиките на различни организации, защото липсва достатъчно информация за иначе важни и верни решения. Друг път нападките към дружеството са чисто спекулативни. Не трябва да забравяме, че ЦГМ прилага рестриктивни мерки спрямо гражданите и няма как да очакваме, че то може да бъде обичано. Все пак отговарят за реда в паркирането, което е свързано с поставянето на скоби и репатриране, а, от друга страна, там са и контрольорите в градския транспорт.

 

- Избрахте ново ръководство на ЦГМ. Какви са първите задачи, които ще им възложите?

 

- Най-важната е процедурата за въвеждането на електронната система за тарифиране. Тя ще даде по-гъвкави методи за плащане по време или разстояние. Изграждането й ще включва валидатори и бордови устройства в автобусите, тролейбусите, трамваите, пунктовете за издаване на превозни документи и свързване със системата на метрото. Предвидено е да се изгради и видеонаблюдение за по-голяма сигурност в превозните средства. Във всяко превозно средство ще се изгради и автомат за продажба на документи. Системата ще позволява на пътниците да си ги купуват през телефона или да си зареждат картите през уебплатформа и автомати.

Системата ще даде ясна картина кои са най-натоварените линии и докъде се пътува най-много. Така ще получим и необходимите аналитични данни, за да може, когато пуснем третия лъч на метрото през 2019 г., надземният транспорт да претърпи цялостна реорганизация, за да бъде много по-удобен и ефективен за гражданите. На новото ръководство възлагаме да изработи и анализира дали и къде е необходимо въвеждането на нови платени зони за паркиране. В момента имаме много жалби и желания от гражданите за въвеждането им, защото ефектът им се доказа през годините. Те трябва да работят и за изграждането на още паркинги и да довършат тези при метростанциите „Централна гара” и „Стадион „Васил Левски”. Този при метростанция „Сливница” е много важен, защото там има сериозен натиск от автомобили от населените места в западна посока на София - Сливница, Божурище. Всеки ден там паркират около 200- 300 автомобила.

 

- Като споменахте платените зони, в 6 района имаше допитвания да се разшири ли зелената зона. Какво показаха резултатите и ще се реши ли така проблемът с паркирането?

 

- Този процес започна преди три месеца, като се провеждат регулярни срещи с шестимата кметове. На тях изкристализираха няколко места, където гражданите имат желание за въвеждането на зони за паркиране. Надявам се в следващите два месеца вече да е ясно къде трябва да се въведат и дали това ще е решение на проблема с паркирането. В момента кметът на район „Студентски” Димитър Дилчев иска да се въведе съвсем различна платена зона. Кметът на „Лозенец” пък смята, че е изключително важно и наложително „зелената” да се въведе поне в долната част, защото тя е близо до центъра и там автомобилният натиск е много голям. Всички тези предложения предстои да бъдат обсъдени и обобщени от ЦГМ, а Столичният общински съвет ще има последната дума.

 

- Как ще се справите с гратисчиите?

 

- Новата система за тарифиране ще е един надежден инструмент и срещу гратисчиите. Заедно с нея ще изградим система за видеонаблюдение, която освен за сигурност на пътниците ще може да брои и пътниците. Това иновативно решение в реално време ще дава информация за валидациите в превозното средство и действителния брой пътуващи. Информацията директно ще отива при проверяващите и те ще могат да взимат решения на момента. Давам следния пример: ако в автобус 280 има трима човека без валидиран билет, но в следващия, който идва, те са 13 човека, контрольорите ще могат да изберат в кой да се качат. Така ще има и пряк контрол и на проверяващите. В момента ЦГМ подготвя доклад, в който ще се разпишат мерки за т.нар. рискови линии. Към тях винаги е имало особено внимание, а сега отново засилихме контрола в тях.

 

- Докъде стигна процедурата с изграждането на 33-те велостанции с колела под наем?

 

- Отворихме заявленията, комисията разгледа и допусна до участие и четиримата участници. Но един от тях за съжаление обжалва процедурата пред КЗК и Административния съд. Магистратите вече се произнесоха, че това е от компетенцията на КЗК, така че очакваме решението им, с което незабавно ще пристъпим и към втората част – отварянето на офертите. Ако няма повече обжалвания, се надяваме, че през следващата година ще можем да реализираме идеята за обществени велосипеди. Стартираме с 33 стоянки, 400 велосипеда в централната градска част и в широкия център. Условието, което поставихме, е първият половин час да е безплатен, това означава и без пари, защото половин час е напълно достатъчен за предвижването например от Лъвов мост до НДК. На следващ етап ще могат да се изградят още 15 велостанции към периферията. Тогава вече те ще имат и довеждаща роля към централната градска част.

 

- А какво става с велоалеите, от години чакаме трасетата да бъдат свързани, а не разпръснати хаотично из града?

 

- От години се занимавам с темата за велосипедната инфраструктура. Трябва обаче да си дадем ясна сметка, че обществените пространства в столицата са ограничени. Това е причината да се срещат трудно преодолими препятствия за изграждането на велотрасета, особено в центъра. Искам дебело да подчертая, че Законът за движение по пътищата не забранява велосипедистите да са участници в движението, но това не отменя задачата ни за изграждането на алеите. Още през 2012 г. беше създадена първата работна група за изграждането на велосипедна инфраструктура, а в момента със заповед на кмета Йорданка Фандъкова е сформирана нова, която ще трябва да направи нова програма. Основната цел е изграждането на допълнително довеждащи трасета и обвързването им в единна мрежа, която да позволи преминаване на големи разстояния. Надявам се до края на годината тя да е факт.

 

- Кога ще стартира отдаването на концесия на спирките в София?

 

- Повече от година разглеждаме доклада в комисиите на СОС, за да може новите ни колеги от този мандат да се запознаят достатъчно с условията на концесията. С времето се очертаха много добри предложения. Така вече около 60% от спирките ще имат спирконавеси. Освен това всички знаци ще бъдат еднакви. С документацията се възлага на главния арх. Здравко Здравков, като визионер на града, да одобри типовите проекти за спирките. Искаме те да са удобни за гражданите и да сложим край на мръсотията и грозните картинки по спирките, защото концесионерът ще трябва да ги почиства и да ги поддържа в добър вид.

 

ВИЗИТКА

Роден е през 1975 г. Завършил е "Икономика на търговията" в Стопанска академия "Д. Цанков" – Свищов, и магистратура "Финансов мениджмънт". Общински съветник в София от листата на ГЕРБ

Член е на комисиите по инженерна инфраструктура и по транспорт към Столичния общински съвет

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване