08/05/16 06:17
(http://www.klassa.bg/)

Съветът по правата на човека към ООН с 35 препоръки за подобряване на правата на децата у нас

 За втори път България е подложена на мониторинг от Съвета по правата на човека към ООН и става част от доклад, наречен Универсален периодичен преглед, който се прави веднъж на 4,5 години. Това е уникален механизъм на ООН, въведен през 2008 г., който цели подобряването на правата на човека в страните членки на Обединените нации.

Първият подобен преглед на България беше направен през 2011 г. и тогава към страната ни бяха отправени общо 135 препоръки за подобряване на правата на човека у нас. В доклада от 2015 г. препоръките към страната ни са 182.

Национална мрежа за децата, която обединява 137 организации от цяла България, работещи с и за деца, направи свой независим доклад към ООН по Универсалния периодичен преглед както през 2011, така и по настоящия доклад. В него НМД прави преглед на изпълнението на препоръките и предлага нови теми за препоръки по областите, които касаят децата и семействата.

Общо 83 са препоръките в Универсалния периодичен преглед на България, които са свързани с децата и семействата, а тези, пряко свързани с подобряването на правата на децата, са 35.

Национална режа за децата направи препоръки в 8 от областите, включени в Универсалния периодичен преглед: мигранти; права на децата/ недискриминация и насилие/ Омбудсман; малцинства/ хора с увреждания/ бедност; борба с расизма, ксенофобията и езика на омразата; трафик и сексуална експлоатация; семейство и алтернативни грижи; образование и детско правосъдие.

Всички 10 препоръки, отправени към страната ни за подобряване на правата на мигрантите и децата бежанци, не са изпълнени от българската държава. Все още бежанците не се ползват от пълните си права, както и децата бежанци нямат равен достъп до медицинско обслужване и образование.

Във втората област, касаеща права на децата, недискриминация, ненасилие и ролята на омбудсмана, са отправени общо 13 препоръки и от тях само две са частично изпълнени, а по останалите няма напредък.

В частта на доклада за малцинства, хора с увреждания и бедност държавите членки на ООН отправят общо 23 препоръки към България. От тях само няколко бележат частичен напредък. Това, върху което се акцентира в независимия доклад на Национална мрежа за децата е, че детската бедност бележи рекордни нива у нас през последните години. През 2013 г. близо 32% от децата живеят в бедност, което като абсолютна стойност е 377 300 деца. Това засяга не само ромското население. Много деца са

 

 

 

отделяни от семействата си и са настанявани в институции или друг вид грижа поради невъзможността на семействата им да се справят с недоимъка.

Темата е свързана и с отпадането от училище, където България продължава да изостава от поставената в Националната програма за реформи 2012-2020 г. цел от 11 %. Данните за делът на преждевременно напусналите образователната система показват стабилно увеличение от 2013 г. насам, като той нараства от 12.5% на 13.4% през 2015 г. [1] Препоръките в областта на образованието са 8, като за частично изпълнени могат да се приемат тези, които са насочени към приемане на нов закон за образованието.

България не се справя добре и с препоръките за подобряване на правата на човека в областта на борбата с расизма, ксенофобията и езика на омразата. Тук към страната ни са отправени 13 препоръки и нито една от тях не е изпълнена.

8 са препоръките към България по темата трафик и сексуална експлоатация. В тази област има частично изпълнение, като Националната комисия за борба с трафика на хора е приела План за действие, но в същото време все още има сериозни слабости, като например изключително малкия брой на защитените жилища за временно настаняване и липсата на правна помощ за непридружените деца бежанци, които стават жертви на трафиканти.

Препоръките в областта на семейството и алтернативните грижи са 5 и повечето от тях са частично изпълнени поради продължаващия процес на деинституционализация у нас, но в доклада на Национална мрежа за децата се казва, че броят на децата в грижа извън семейството продължава да бъде много висок и расте броят на бедните семейства, като най-засегнати са самотните родители, многодетните семейства и тези с деца с увреждания. Организацията приветства препоръката на Великобритания, която е насочена към разработване на самостоятелна семейна политика с ясни цели, мерки и дейности.

В областта на детското правосъдие към страната ни са отправени 3 препоръки, които призовават за приоритизиране на реформата в детското правосъдие, но страната ни все още не отбелязва напредък в тази област.

Национална мрежа за децата предлага като част от своя независим доклад и две нови теми, които да бъдат включени в следващия Универсален периодичен доклад и обосновава важността им. Това са детското психично здраве и ранното детско развитие.



 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване