08/08/16 07:06
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът наема чужденци на работа

 Бизнесът наема все повече чужденци на работа. След като представители на туристическия бизнес съобщиха, че започват да наемат чужденци за този сезон от Молдова, Украйна, Грузия, Армения, Сърбия и Македония, стана известно, че заводът за преработка на стари автомобилни гуми в с. Габер, община Драгоман, търси работници от Сърбия. Неотдавна в завода са били назначени 30 души от Цариброд в Западните покрайнини. Сръбските граждани, които работят в Драмогаман, са доволни от условията на работа. Мъжете работят на пресите, а жените контролират производствения процес. Заплатите на служителите са между 300 и 400 евро, а ръководството на завода е създало специален режим по границата, където служителите биват очаквани от автобус за транспортирането им без забавяне на ГКПП "Градина"-"Калотина". Излизащият на български език в. "Ново братство" уточнява, че който организира сам транспорта си, получава компенсации от завода.
В началото на летния туристически сезон министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи пред журналисти, че през август чужденци от трети страни извън ЕС може да заработят в хотелите по морето, за да попълнят незаетите работни места. Промяната ще реши проблема с кадрите в туризма и ще повиши конкурентоспособността, смята Ангелкова.
По настояване на бранша имаше промени в Закона за трудовата миграция и вече има възможност за внос на сезонни работници за секторите туризъм и селско стопанство от трети страни. Процедурата е ускорена - 7-дневна за 90 дни престой и 15-дневна за деветмесечен престой.
Бизнесът смята да внесе работна ръка от държави, където масово се знае и руски език, като Молдова, Украйна, Грузия, Армения, също от Сърбия и Македония, уточни шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Запитан дали тези хора ще се съгласят на предлаганите в България заплати, Рагин отговори, че чужденците ще получават бонуси и предложения за целогодишна работа - в морските и зимните курорти, както и в спа центровете. Нашият персонал отиде в Европа, европейците са в САЩ, Норвегия и Швеция. Това е глобалното решение на нещата, каза бизнесменът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване