08/08/16 06:02
(http://www.klassa.bg/)

ЕС ограничава импорта на прокат от Русия за 5 години

 ЕК прие окончателно в следващите 5 години да наложи антидъмпингови мерки срещу руски производители на студено валцован прокат на рулони, съобщи RNS.
Разследването срещу руския импорт започна презмай миналата година по искане на асоциацията Eurofer, обединяваща една четвърт от металургичните фирми в Европа. През февруари бяха въведени предварителни антидъмпингови мита.
С последното решение на ЕК за продукцията на Магнитогорския металургичен комбинат (ММК) митата ще са 18,7%, за „Северстал“ - 34%, за Новолипецкия комбинат (НЛМК) и други руски производители - 36,1%. Защитни мита ЕС ползва и срещу китайски мегалургични фирми, но те са по-ниски от тези за Русия.
Руснаците обявиха, че ще обжалват решението в съда на Евросъюза. „Северстал“ вече подаде жалба до евроомбудсмана. Според експерти в Москва мерките на ЕС няма да нанесат съществени финансови загуби, защото износът на студено валцован прокат не е голям, не надхвърля 1 млн. т годишно. Руските металурзи се тревожат, че стъпката на ЕК е репетиция за въвеждане по-високи мита и на доставките в ЕС на горещо валцован прокат, които са много по-големи. В такъв случай ще им се наложи да се пренасочат към пазарите на азиатските пазари и най-вече на тези в арабските страни. Там обаче те ще срещнат силна конкуренция от страна на китайските и индийските производители. Подобно развитие на нещата ще доведе до свръхпредлагане и до бързо сриване на цените, опасяват се производителите на прокат в Русия.
Междувременно стана известно, че търговското министерство на САЩ въвежда антидъмпингови мита от 3,7% до 34,3%, за вноса на горещо валцован прокат от Япония, Южна Корея, Турция, Великобритания, Бразилия, Нидерландия и Австралия, съобщи Reuters. Най-високата ставка е за бразилския производител на стомана Usiminas. За 2015 г. щатите са внесли от тези страни прокат за 2 млрд. долара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване