08/08/16 06:56
(http://www.klassa.bg/)

По какво си приличат Uber и ОПЕК?

 Саудитска Арабия никак не харесва конкуренцията. Кралството от дълго време жъне големи печалби от членството си в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Наскоро страната реши, че досадните петролни шистови производители в САЩ трябва да бъдат убити с още поевтиняване на петрола, коментира Bloomberg Gadfly.

Сега саудитският инвестиционен фонд инвестира 3,5 млрд. долара в UberСтратегията на приложението за споделено пътуване явно се харесва на политиците в Рияд: унищожи конкуренцията, намалявайки цените.

Защо иначе Uber ще се нуждае от всички тези пари? След получаването на няколко гигантски финансирания Uber има над 11 млрд. долара в брой и конвертируем дълг. Но на теория Uber е бизнес без много активи. За разлика от Tesla, например, който се нуждае от заводи. Шофьорите на Uber управляват собствените си автомобили (дори ако компанията помага за финансирането на много от тях).

Притежаването на много пари обаче позволява на Uber да влага много средства в маркетинг и също толкова важно – да субсидира евтини тарифи и да завзема пазарен дял. Ценовата война в Китай струва на Uber над 1 млрд. долара на година, споделя компанията.

Разбира се, инвестиционният фонд на саудитския принц Алуалийд бин Талал инвестира още поне 100 млн. долара в Lyft – китайския конкурент на Uber. Затова правителството не може да бъде обвинено, че не споделя с други любовта си. Но все пак това са трохи в сравнение с подкрепата на Saudi Public Investment Fund към Uber.

Да бъдеш монополист е Свещеният Граал на старт-ъп компаниите в Силициевата долина. Оценката на Uber за 62,5 млрд. долара, подкрепена от саудитската инвестиция, започва да има смисъл само ако компанията наистина контролира пазара сама.

Проблемът е, че подобно на петролната стратегия на Саудитска Арабия, която вероятно нанесе повече вреди на ОПЕК, отколкото на перспективите пред американския шистов петрол, желанието на Uber за статут на монополист вероятно ще се провали.

Разбира се, съществуват известни последици от това да имаш много шофьори, например факта, че клиентите няма нужда да чакат дълго за кола. Но в гъсто населените градове, тези проблеми не са непреодолими за конкурентите. Uber вече се изправя пред жестока конкуренция от Lyft в САЩ, от MyTaxi в Германия, от подкрепената от Apple Didi в Китай и от Ola в Индия.

Lyft, Didi, Ola и GrabTaxi оформят партньорство, което позволява на потребителите да резервират пътувания за дадена компания през приложенията на другите. Затова, подобно на ниските цени на петрола, на които се наслаждават потребителите през последната година, Uber може в крайна сметка да осигури на потребителите евтин вариант за придвижване, без да нанесе нокаут върху конкурентите си.

Саудитска Арабия улеснява този процес, като предоставя на Uber поредната купчина пари, преди на компанията да ѝ се наложи да пробва публичните пазари. Но, точно както с петрола, задушаването на новите конкуренти е по-трудно, отколкото изглежда.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване