08/09/16 05:44
(http://www.klassa.bg/)

38 френски топбогаташи кътат 212 млрд. долара

 

Трупат милиарди от мода, козметика, храни и напитки

Във Франция има 38 милиардери с богатство на обща стойност 211.6 млрд. долара. Те са с един по-малко тази година, след като рекламният магнат Жан Клод Деко почина.
Най-богата е гранд дамата на L’Oreal Лилиан Бентакур  със  състояние от 40.2 млрд. долара, а последен в класацията е Мохед Алтрад, който може да се похвали само с един милиард. Средно всеки от милиардерите притежава по 5.6 млрд. долара.
 Въпреки нестабилния пазар в Европа, парите им са се увеличили
с 3% от март до момента. Петнадесет от всичките 38 милиардери дължат печалбите си на бизнес, свързан с храни, напитки, мода или продажби. За сравнение, само 7 от 50-те милиардери във Великобритания дължат печалбите си на подобен бизнес.
 Шест от френските милиардери, натрупали богатство от модната индустрия
разполагат с общо 70.9 млрд. долара. Братята наследяват 22 милиарда от участието си в модна къща Chanel, а 6% дял на Никола Пюе в Hermes му носи 2.4 млрд. долара.
Други магнати в списъка дължат печалбите си на L’Oreal, LVMH и продажба на луксозни стоки.
Седем от тях забогатяват от бизнеса с храни и напитки с общо 21.5 милиарда долара. От тях 13.7 милиарда принадлежат на братята Бесние, които наследяват Lactalis Group - производител на синьо сирене, козе сирене, фета и други млечни продукти. Пекарни, бутилирана вода и алкохолни напитки допълват списъка с източници на големи печалби във Франция.

Брекзит не повлия на кредитирането в еврозоната

Търговските банки от еврозоната очакват продължаващо умерено повишение на отпусканите от тях заеми през третото тримесечие, благодарение на новия кръг от ултраевтините кредити, отпускани от Европейската централна банка, имащ за цел да разхлаби кредитните стандарти в региона, показват резултати от последно проучване на ЕЦБ.
Банките също така посочват, че не очакват кредитни шокове в резултат на решението на британците да напуснат Европейския съюз, като те ще продължават да участват в схемата за евтино кредитиране на ЕЦБ, за да повишат тяхната доходност, сочи проучването, проведено сред 141 кредитни институции. Относително позитивното проучване вероятно ще бъде приветствано от ЕЦБ на предстоящото в четвъртък нейно заседание, тъй като то показва позитивните ефекти от предприетите от банката серия стимулиращи мерки в подкрепа на икономическия растеж, на кредитирането на бизнес и домакинствата и за съживяване на прекалено ниската инфлация.
 От участвалите в проучването банки, нетно 24% от тях са посочили, че очакват нарастване през третото тримесечие на корпоративното кредитиране предимно за малките и средни по размер компании, докато нетно 17% от тях очакват по-нататъшно повишение на жилищните заеми през третото тримесечие.

„Лойдс” съкращава 3000 служители заради кризата

Британската банка „Лойдс” ще съкрати 3000 свои служители и ще затвори над 200 клона, въпреки че е удвоила брутната си печалба. За орязването от там обвиняват Брекзита, съобщава „Индипендънт”. Групата обяви, че печалбата й през първата половина на годината е 2,5 млрд. паунда, което е двойно в сравнение с предходните шест месеца 1,2 млрд.
Общият брой на съкратените след началото на орязването през 2014 година ще бъде 12 000 до края на 2016 г. Обявените 200 банкови клона ще затворят, след като това се случи с други 200.9% от банка от банка „Лойдс” се държат от британското правителство.
Изпълнителният директор Антонио Хорта-Осорио обясни: „След референдума за излизане от ЕС изгледите за британската икономика са несигурни и, докато конкретният ефект зависи от няколко фактора, включително преговорите с ЕС и политическите и икономическите обстоятелства, забавянето на растежа изглежда сигурно”.
„Все пак Великобритания влиза в този период на несигурност от силни позиции, след намаляване на задлъжнялостта в частния сектор, значително подобряване на възможностите за вземане на кредит и ниски нива на безработица”, добави той.
Очаква се Централната банка на Великобритания да намали основния лихвен процент от 0,5% на 0,25% следващата седмица, тъй като се очаква все по-силно да бъдат усетени последиците от вота за Брекзит.

Продажбите на Christie’s паднаха с близо 30%

Продажбите на аукционна къща Christie’s през първото полугодие са се свили с 28%, съобщава Artprice. Покупките на произведения на изкуството са намалели на фона на случващото се на финансовите пазари и несигурността около вота на Великобритания да напусне Европейския съюз.
Приходите от продажби на Christie’s са паднали до 2,1 млрд. паунда, от 2,9 млрд. паунда година по-рано, обяви компанията в официално изявление. Най-скъпата творба, продадена през периода, е картина на Жан-Мишел Баския, която през май достигна цена от 57,3 млн. долара. По време на продажбите през май 2015 г. творбата на Пабло Пикасо „Les Femmes d’Alger (Version ‘O’) беше продадена за 179,4 млн. долара, а бронзова скулптура на Алберто Джакомети – за 141,3 млн. долара.
През първите пет месеца на тази година общо 29 лота са продадени за повече от 5 млн. паунда от Christie’s, което е под резултата от миналата година – 47.
Приходите от продажби на търгове са достигнали 1,7 млрд. паунда, докато двете най-големи категории на аукционната къща отбелязаха рязък спад за последните две години. Сегментът на следвоенно и съвременно изкуство достигна 547 млн. паунда, което е с 41% по-малко спрямо година по-рано. Импресионистичното и модерно изкуство пък има продажби за 412,8 млн. паунда, или с 47% по-малко от предходната година.
Продажбите на подразделението за онлайн търговия почти са се удвоили до 19,4 млн. паунда. Компанията отчита 36% увеличение на новите купувачи, които са придобили произведения в диапазона 1-5 млн. паунда.

Световната банка прогнозира забавяне на растежа

Президентът на Световната банка Джим Йонг Ким прогнозира, че заради продължаващата несигурност след вота на Великобритания за напускане на ЕС световният растеж може да пострада, съобщи  Bloomberg TV Bulgaria.
Ние всъщност мислехме, че САЩ са солидни, еврозоната изглеждаше сякаш се подобрява и дори Япония изглеждаше сякаш се представя малко по-добре”, каза Ким  по време на срещата на финансовите министри и централните банкери на страните членки на Г-20.„Brexit беше голям удар и все още се опитваме да разберем точно какви ефекти ще има, но изглежда световният растеж отново ще бъде разочароващ”, коментира президентът на Световната банка.
Още преди референдума във Великобритания Световната банка понижи прогнозата си за световния растеж до 2,4% спрямо 2,9%, прогнозирани през януари.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване