08/09/16 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Бижута от син бронз откриха в Перперикон

 

За пръв път това лято проучват „двойник“ на светилището на Орфей в с. Татул

Женски украшения – наушници от 13-и век, които са се носели на слепоочията под завързана на главата кърпа, демонстрира проф. Николай Овчаров, отчитайки успешен археологически сезон на Перперикон. Бижутата са от толкова качествен бронз, че вместо кафеникав изглежда син, обясни археологът нетипичния вид на металните окръжности.

Около

80 души ще работят в скалния тракийски град

в Родопите до края на археологическия сезон на 9 септември. След 17 години проучвания и разкопки Акрополът на Перперикон ще бъде напълно изваден на бял свят, изтъкна Овчаров. Петата, североизточна порта от Римския период на поселището, портите на античния дворец светилище (посветено вероятно на бог Дионис) и на средновековния замък са сред най-важните последни открития на обекта. За пръв път археолозите навлязоха и в южния квартал на Перперикон, където се натъкнаха на огромна каменна цистерна за вода – дълбока цели 4 метра и със забележителни релефни фасади. В близост до нея има останки на грамадни монументални сгради, чието предназначение учените предстои да изяснят.

Само

след 3 дни пък ще завърши сезонът на разкопките

в т.нар. Северен Перперикон - древния Мисионис, на 7 км от Търговище. „Мисионис е това, което беше Перперикон преди 15 години“, обясни проф. Овчаров, който работи там заедно с местния топархеолог Ангел Конаклиев. Екипът е открил античен римски град в останките на Мисионис, 4 по-нови сгради, оформящи „болярския квартал“, а най-старата находка там – бронзово изображение на птица, тачена като божество, е от езическите времена – 2-ри - 3-ти век. Обектът е голяма надежда за региона и ако той се разработи като Перперикон, където културният туризъм е в подем, ще се създадат много нови работни места и социални перспективи. С 40 000 лв. за разкопките през този сезон разполагаха специалистите в Мисионис – 30 000 осигурени от община Търговище и 10 000 – от спонсори.

15 000 лв. от община Минерални бани, Хасково, пък помогнаха

през сезона в дейността на археологическия екип на доц. Здравко Димитров, проучващ тракийската култура на т.нар. скални хора край с. Ангел войвода в Източните Родопи. Там изобилстват изсечени в камъка десетки 70-80-сантиметрови скални ниши, използвани в ритуали от култа към Слънцето. На върха на хълма Асара е открит скален гроб – буквално копие на светилището на Орфей в с. Татул, както и на това в Перперикон. Тайнствената структура под него е с форма на пресечена пирамида, повдигат завесата археолозите. В близост до скалния гроб има раннохристиянска църква от 5-и век. Там е разкрит добре запазен олтар, както и прозоречно стъкло, което свидетелства, че църквата най-вероятно е била с прозорци. Градежът е широк към 5 метра и е дълъг между 15 и 20 метра. Укрепеното селище е с площ около 6-7 декара. Първите археологически проучвания там започват едва през този юни и се очаква в бъдеще скално-култовият комплекс да разкрие още тайни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване