08/09/16 05:41
(http://www.klassa.bg/)

Влагаме под 10% от спестяванията си в ценни книжа

 

В Европа инвестират тройно повече в капиталови инструменти

Българите инвестират по-малко от 10 процента от спестяванията си в ценни книжа. За сравнение - делът на инвестициите на европейците в такива инструменти надхвърля 30 на сто.

При ниските лихви по депозитите

вариантът за инвестиции

 

 който повечето търсят, са имотите. Но когато парите не са достатъчни за мащабна сделка и все пак не са за пренебрегване, алтернатива са именно ценните книжа.

"Това, което е важно да се вземе предвид, е доходността, която целим да постигнем. Възможностите на съответното физическо лице да поеме риск, времеви хоризонт, данъчен режим, ликвидни ограничения", обясни Георги Български от фондовата борса, цитиран от БНР.

Той съветва тези инвестиции да се правят със съдействието на инвестиционен консултант, защото българинът

 

не се отличава нито с достатъчно финансова култура, нито с финансова дисциплина

 

Страхът е сред основните фактори, които ни спират от участие на фондовия пазар.

"Затова е много важно да не се слагат всички яйца в една кошница, да се разпределя рискът в различни типове и в различни инструменти и да се инвестира на капиталов пазар тази част от спестяванията, с която сме готови да се разделим", заяви още Български.

Най -често българите се насочват към инвестиции в златни кюлчета и монети. Търсенето бе с най-голям ръст в началото на годината, когато цената на златото се качи с около 10% , сочат данни на  Tavex.

Експертите посочват, че

 

към момента пазарът се е успокоил

 

Има търсене и от компании, но преобладава активността от индивидуални инвеститори.

Хората все повече се насочват към инвестиции в златни кюлчета и монети, тъй като те са бързо ликвидни.

 

 

БНБ пуска пет възпоменателни монети през 2017 г.

Българската народна банка ще пусне пет възпоменателни монети през 2017 г. Това ще се случи от март до ноември. Имената на сериите ще са "Българска иконография", "Средновековни български владетели", "Български творци", "Български църкви и манастири" и "Българско Възраждане", а монетите ще се казват "Благовещение" (злато), "Хан Тервел" (сребро с нанесено частично позлатяване), "140 г. от рождението на Елин Пелин" (мед), "Рилски манастир" (сребро) и "150 г. от построяването на моста на Колю Фичето край Бяла" (сребро).

Монетата „Благовещение” ще бъде с номинал 100 лв., а „140 г. от рождението на Елин Пелин” - 2 лева. Номиналната стойност на останалите три монети ще бъде 10 лева.

Големината на монетите ще варира от 24 мм до 38.61 мм, а пробата от 925/1000 до  999/1000 на съответния метал. През 2018 и 2019 г. централната банка планира да пусне още 10 монети.

 

Без такси за доставки на платежни услуги

Доставчиците на платежни услуги няма да могат да начисляват такси на потребители за достъп до отнасяща се до тях информация за съществуващи нареждания за периодични преводи и директни дебити. Това предвиждат одобрените от парламента промени в Закона за платежните услуги и платежните системи.  В случай че прехвърлящият доставчик на платежни услуги събира от потребителя такси при закриването на платежната сметка, те се определят в съответствие с изискванията на закона.

Финансовите загуби, включително такси и лихви, понесени от потребителя и произтичащи пряко от неспазване на задълженията от страна на доставчик, се възстановяват незабавно от него, предвиди парламентът.

Това не се прилага, ако неизпълнението е заради извънредни и непредвидими обстоятелства извън контрола на доставчика. Или когато той е действал в изпълнение на нормативно установено задължение съгласно законодателството на ЕС или на българското законодателство.

В достатъчен срок, преди потребителят да бъде обвързан с договор за платежна сметка, доставчикът на платежни услуги трябва да му предостави на хартиен или на друг дълготраен носител документ с информация за таксите, записа още законодателят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване