08/09/16 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Експерти: Лихвите по депозитите ще вървят още надолу

 Лихвите по депозитите ще вървят още надолу, прогнозират финансови експерти. „Ниските лихви, съпроводени от такси по тези депозити правят така, че реалната доходност често да бъде отрицателна величина. За съжаление няма изгледи тази тенденция да се обърне, дори напротив“, категорични са специалистите от „Моите пари“.

Данните показват, че при 3-месечните депозити в лева няма промяна в лихвените проценти. През месеците юни и юли, годишната лихва е била в размер на 0,28%. При депозитите в евро се наблюдава месечен спад от 0,01% като през юли процентът е бил 0,29%.

„Юли и август са месеците с традиционно слаба активност от страна на банките. Само 5 на брой бяха онези, които предприеха корекции в офертите си. И през този месец трезорите заложиха на добре познатата ни вече политика към понижаване на лихвени проценти“, обясняват още експертите.

Жилищните кредити в лева са поевтинели до 5,91%. Само месец по-рано годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, е бил 5,99 на сто. На месечна база също се наблюдава спад на лихвата и по ипотеките в евро. Те намаляват с 0,08% като през юни цената на жилищните заеми е била 6,08 на сто.

При потребителските кредити обаче има увеличение, отчитат финансовите специалисти. При заемите изтеглени с поръчител лихвеният процент се покачва от 13,39% до 13,74%. Ако пък са ни трябвали пари за потребление и сме изтеглили кредит без поръчител, трезорите са искали лихва от 12,92% през юли. Месец по-рано процентният пункт е бил – 12,87%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване