08/09/16 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Промишленото производство нараства с близо 4%

 Промишленото производство на страната ни през юни нараства с 3,9% в сравнение с предходния месец, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според статистиката спрямо месец май се регистрира увеличение в преработващата промишленост – с 5,4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,5 на сто, както и в добивната промишленост – с 0,3%.

Най-висок ръст се наблюдава при производството на метални изделия без машини и оборудване – с 34%, при производството на тютюневи изделия – с 17,4%, както и при производството на напитки и производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение, съответно с - 8,8% и с 6,5 на сто.

Експертите обясняват, че има спад от 5,4% при ремонта и инсталирането на машини и оборудване, както и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло. В производството на мебели спадът е с 4,5 на сто, а при производството на превозни средства, без автомобили – с 3,1%.

На годишна база също се регистрира ръст в преработващата промишленост – с 5,4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,5%, докато в добивната промишленост е регистриран спад от 4,1 на сто.

По-значително увеличение в индустриалното производство спрямо 2015 г. се наблюдава при производството на метални изделия – с 54,7%. Намаление обаче има при производството на тютюневи изделия и основни метали.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване