08/10/16 05:59
(http://www.klassa.bg/)

4 млрд. лв. трябват за нормални пътища в България

 

Нова жалба пак бави процедуратаа по ТОЛ-системата

4 млрд. лв. са необходими за да бъдат приведени в нормално експлоатационно състояние всичките 20 000 км републикански шосета. Това съобщи шефът на пътната агенция по време на представянето в строителната камара на каталога „Пътищата на България”.

Според него поне по 800 милиона трябва да се инвестират всяка година в текущи, превантивни ремонти и реконструкция на отделни участъци от пътищата. „Нереално да се мисли, че можем наведнъж да вложим тези 4 милиарда и да оправим пътищата за една година”, поясни той.

Инж. Лазаров съобщи още, че оптимистичният вариант за изграждането на лот 3 на „Струма”, заедно с най-тежкия участък през Кресненското дефиле е да бъде завършен до края на 2020 г. По думите му обаче в България заради обжалвания на процедури и търгове се губи много време. Той посочи за пример процедурата за изграждане на ТОЛ-системата, за която първото обжалване е било отхвърлено в в края на миналата седмица и днес вече е подадена нова жалба. „От забавянето на системата за електронно таксуване на ползването на шосетата печелят превозвачите, но губят българските пътища. Никъде в Европа не се минава през една държава за 11 евро. В други страни се плаща дори 10 пъти повече”, припомни той.

По време на представянето на каталога авторът му инж. Ясен Ишев обясни, че засега в мандата на правителството на Бойко Борисов се падат по 5 около 5 км дневно открити магистрали.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България, инж. Иван Бойков обясни, че през миналата година, заради приключването на първия за страната програмен период са били завършени много обекти. „Подобна цикличност на пикове и спадове в работата не са добри са фирмите”, обясни той. По думите му във време на голяма натоварване се наемат много хора и техника, които след това при по-малко поръчки, както е от началото на 2016 г. се налага да се освобождават хора. Според него в същото време обаче в отрасъла има силен недостиг на квалифицирани кадри, които трудно могат да бъдат задържани от строителните фирми.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване