08/11/16 06:29
(http://www.klassa.bg/)

220 БГ компании ще икономисат 500 млн. лв. от цената на зеления ток

 Близо 500 млн. лв. по-малко ще платят около 220 български индустриални компании до 2020 г. за тока от ВЕИ. Това показват изчисленията на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, след като късно във вторник Европейската комисия одобри окончателно Наредбата за намаляване на тежестта върху българския бизнес, свързана с разходите за възобновяема енергия. Годишният бюджет на помощта ще е около 94 млн. лева.

Наредбата ще действа със задна дата – от 1 август 2015 г. Крайната дата на действие е краят на 2020 г. Според одобрените от Брюксел текстове предприятията ще ползват отстъпката от добавката за зелена енергия в зависимост от тяхната интензивност. При интензивност на електроенергията от 5% до 10% включително отстъпката от стойността на добавката е 40%. При интензивност между 10 и 20% тя е 60 на сто, а при интензивност над 20 на сто – намалението на зелената добавка е 85%.

Не всяка фирма обаче може да кандидатства за такава помощ. В приложение към наредбата са изброени 65 сектора на икономиката, за които ще се прилага намалението. В тях са т.нар. енергоемки производства, като производство на цветни метали, цимент, гипс, добив на строителни материали, производство на консерви, на зеленчукови и плодови сокове и други. Освен това, за да получат помощта компаниите трябва да докажат, че 60% от годишните им приходи идват от някой от въпросните 65 сектора. Те не трябва да имат задължения към държавата и към община.

От федерацията на индустриалните енергийни консуматори припомниха, че настояват за въвеждането на подобен механизъм от началото на 2012 г., когато добавките към цената на електроенергията, съответно за зелена, кафява енергия и невъзстановяеми разходи, нараснаха в рамките на един регулаторен период с над 380%.

Заедно с наредбата за намаляване на тежестта на зеления ток върху бизнеса от ЕК са одобрили и схемата, която прилага България за подкрепа на ВЕИ централите - чрез преференциалните цени. Това е трябвало да се случи още през 2011 г. Според източници точно нотифицирането на схемата е забавило окончателното одобрение на ЕК за отстъпката за зеления ток.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване