08/11/16 06:36
(http://www.klassa.bg/)

Избират между 143 учебника за първи и пети клас

 

Шест месеца експертите ще оценяват предложенията на 28 издателства

Точно 143 проекта на учебници и учебни комплекти за 1 и 5 клас се борят да влязат в час от учебната 2017-2018г. Експертите ще имат до шест месеца, за да оценят всяка книжка на 28-те издателства, които влязоха в надпреварата. Това съобщи председателят на организационната комисия в МОН Грета Ганчева. Издателствата са подготвили точно 58 проекта за първолаците и 85 за петокласниците. Експертите ще оценяват и електронни варианти, като за всеки учебен предмет ще бъде определена комисия, поясни Ганчева. Най-много жестоката борба между издателствата ще бъде по български език и математика, по които има най-много варианти на учебници. Водещото в оценката ще бъде дали учебниците и учебните комплекти отговарят на учебните програми. Възможно е ако има много учебници, които отговарят на изискванията всички те да бъдат оценени и одобрени, както от експертите в МОН, така и от последващата оценка за пригодност на учителите, която за първи път се въвежда с новия закон

През идната учебна година учениците от 5 клас ще участ само по един нов учебник - по "История и цивилизации", за който процедурата по оценяване беше открита по-рано. В момента той се оценява за пригодност от учителите, които преподават по предмета в 5 и 7 клас. Очаква се оценката да приключи до 26 август и след нея бързо да бъдат сключени договори, тиражът да бъде определен и учебниците да бъдат разпространени в училищата, съгласно изборът на учителите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване