08/12/16 06:16
(http://www.klassa.bg/)

В Скопие питали огнеборците ни: Вие ли сте десетимата дето работите за сто?

 "Вие ли сте десетимата българи дето работят за сто?". Този въпрос задавали македонците на българските пожарникари, които помагаха на югозападната ни съседка при преодоляването на последствията от наводненията там. Десетимата служители на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха посрещнати тържествено в Благоевград днес. В западната ни съседка благоевградчани се включиха в помощ на местното население в разчистването и отводняването на домовете след опустошителното наводнение в Скопие, което отне живота на 23-ма души, над 100 са ранените, а стотици останаха без подслон.

На площад «Георги Измирлиев» благоевградските пожарникари бяха посрещнати от директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, от кмета на града Атанас Камбитов, областния управител Бисер Михайлов, директора на ОД на МВР Благоевград Росен Танушев, командира на военно формирование 26 400 подполковник Иван Иванов и директора на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Благоевград инж. Георги Пармаков.

Двата български екипа от Благоевград заминаха за Скопие в нощта срещу понеделник, за да се включат в дейностите с два специализирани автомобила, а снощи местното население ги изпрати с насълзени от благодарност очи: „Отводнявахме къщи и дворове, Изваждахме на ръце от тинята деца и възрастни хора. На много места хората искаха да се запознаят с нас и ни питаха вие ли сте десетимата българи, които работят като за сто.На който му беше останала непотопена ракия ни черпеха с просълзени от благодарност очи. Ввидяхме доста тежко положение, както местните казват, ако трябва да ги цитирам - катастрофа. Имаше цели села и квартали залети от голямата вълна, пометени къщи, дворове, коли, цялата покъщина. Имаше доста загинали, както хора така и животни“, разказа главен инспектор Боян Кондуров, началник на РС ПБЗНС - Благоевград.

Той добави още, че българската група основно е отводнявала обществени сгради и къщи на хора.

„Работихме съвместно с македонската войска, със служители на местната пожарна и служители от дирекцията по спасяване на граждани в Македония. Имахме доста добра координация със службите там и смятам, че момчетата си свършиха много добре работата“, допълни Кондуров.

Благодарности за успешното изпълнение на мисията отправи към двата екипа главен комисар Николай Николов. Той прочете и благодарствено писмо от министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова: „Уважаеми колеги имам поръчението и от министър председателя на Република България Бойко Борисов да изкажа неговата благодарност към вас, неговото възхищение за бързата реакция, умелите действия на терен, който доведоха до огромна признателност на пострадалото население на град Скопие. Всички видяхте с какъв трепет и надежда ви посрещнаха там и бяхте изпратели с благодарности и почести от тях“, обърна се към пожарникарите комисар Николов. Той припомни и, че в момента в страната тече акция по събиране на помощи - основно вода, хигиенни материали и консервирани храни, за пострадалото население на Скопие, към която може да се присъедини всеки.

Губернаторът на Благоевград Бисер Михайлов връчи на комисар Николай Николов почетния плакет на област Благоевград в знак на благодарност за перфектната работа на ГД ПБЗН.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване