08/13/16 07:26
(http://www.klassa.bg/)

18-годишен БГ програмист стана първи света

 

Ученикът преборил 400 000 от 130 страни, иска да става хирург

България вече има своя световен шампион по информационни технологии. Ученикът Георги Бошев спечели в конкуренцията на 400 000 участници от повече от 130 държави.
Световният MOS шампионат (Microsoft Office Specialist World Championship) се провежда в Орландо, Флорида. Освен Георги на световното първенство се състезаваха още трима негови съученици от Английската гимназия в Бургас - Даниела Павлова, Поля Янева и Кристиян Тодоров.

Българският шампион е от Несебър, но е възпитаник на Гимназията с преподаване на английски език "Гео Милев" в Бургас. Подготвяла го е Димитрина Тодорова, учител по информационни технологии в училището.
Георги Бошев от ГПАЕ „Гео Милев“-Бургас завърши през 2016 година със златен медал. Въпреки, че се занимава с компютри от няколко години, талантливият младеж иска да стане хирург, да учи и работи в България, затова ще кандидатства медицина във Варна.

„Поздравления на родителите и преподавателите му. Честито, Георги! Бургас се гордее с теб!”, написа във Фейсбук профила си кметът Димитър Николов.

Със световното отличие на 18-годишния Георги се гордеят и възпитателите му от Гимназията с преподаване на английски език, където от няколко години създават условия за подходящо обучение на своите възпитаници с интереси в съвременните IT технологии.

От седем години работим по учебни програми на Microsoft и от 3 години имаме ученици - участници в това световно състезание, разказа директорката на гимназията Милена Андонова.

В него участват ученици и студенти от 13 до 22 години, които са постигнали най-високи резултати на сертификационни изпити в своите държави. Във финалните кръгове за България  участваха ученици от цялата страна. Те се състезават в 6 категории по направления Office 2010 и 2013 – Word, Excel и Power Point. Георги е изключително целеустремен и дисциплиниран, с разностранни интереси в много сфери.

За успеха си той казва следното: „Щастлив съм, че успях да се сертифицирам до това ниво, ще продължавам да изучавам технологии, макар моите основни интереси да са в областта на медицината. Участвам във всички възможни мероприятия, организирани от училището свързани с технологиите.“

„От три години наши ученици се класират за световните финали.

Сред успехите ни са класиранията в Anaheim, California, USA на Тедора Денева, Георги Бошев; в Dallas, Texas, USA, където успех имаха Елена Маринова, Даниела Павлова, Георги Бошев, Илия-Пресиян Георгиев и в Orlando, Florida, USA. Там сред призьори са Даниела Павлова, Георги Бошев, Поля Янева, Кристиян Тодоров, обясни още директорката на гимназията Милена Андонова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване