08/13/16 07:28
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Не съм готов да ставам президент

 

„Авионамс“ си връща лиценза за ремонт на самолети. Търсим частен инвеститор за „Белене“

В момента, в който отидеш да ставаш президент, трбява да забравиш за политическите партии. Не съм готов дори да си мисля, че бих могъл да отида за президент. Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в ефира на Нова ТВ във връзка с предстоящите наесен президентски избори и спрягането и на неговото име за кандидат. „Толкова ми е далечна тази кампания за президент, че даже мисъл не ми идва за нея в момента. Толкова сложни неща трябва да решим в следващите седмици. А за съжаление в президентската институция не могат да се вземат нито едни от тези решения“, обясни Борисов. Той попита при хипотетична ситуация да стане президент, кой тогава ще стане премиер и кой щял да държи тази сплав от разнородни министри и крехко мнозинство. Според него името му се е завъртяло сред номинациите, само защото някои хора припознали него, когато говорел за качествата, които трябва да има кандидатът на ГЕРБ за президент.

Борисов поясни, че гледа на очакваната номинация от ляво на командира на ВВС в оставка ген. Румен Радев както на всеки друг кандидат за президент – като на сериозен конкурент.

Премиерът съобщи и добра новина за родната авиация - вчера е пристигнало писмо от държавен консорциум в Русия, с което канят ръководството на ремонтния завод „Авионамс“ да си върнат лиценза. „За да може отново да си ремонтираме МиГ-овете и Су-тата, а после и новите самолети“, обясни премиерът за завода, който държавата си върна преди десетина дни.

Премиерът коментира и проекта АЕЦ „Белене“, като подчерта, че най-добрият ход би бил да се налеят частни пари в него. „Считам за правилно, ако реакторите са рентабилни, да го направим частен проект през Агенцията за приватизация с различни варианти за дял на държавата – миноритарен, златна акция, 50%. И ако този проект е толкова жизнен, както казва БСП, ще дойдат частници. Това е решението“, категоричен бе той. За газовия хъб „Балкан“ отново подчерта, че водещата роля е на ЕК, но бе категоричен, че не следва да има проблем за руски газ в него. „Руския газ в момента минава през натовските държави Турция, Гърция, Италия, Холандия. Нима Холандия са по-малко натовци от нас?“, попита риторично Борисов.

Премиерът отново изрази тревожност за евентуална криза с бежанската вълна на фона на обтегнатите отношения между ЕС и Турция. Той отчете, че България е върнала 25 000 души от началото на годината през турската граница, а още 1000 през гръцката. „Всички са върнати по един и същи начин – спираме и връщаме, защото са без документи“, поясни премиерът и настоя обществото да не се фокусира върху един от тези случаи. Той визира бизнесмена Абдуллах Бююк, който в южната ни съседка е обявен за „предател“ и бе предаден на турските власти заради невалидни документи и подозрение, че ще се укрие. Посочи обаче, че е възложил проверка на вътрешния министър Румяна Бъчварова да видят къде има пропуски и ако трябва, да има наказани или уволнени ои случая.

Борисов призова връщането на Бююк и задържането на бежанци на турска територия да не се смесват. „Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България с мигрантите. И ние сме задължени (не казвам, че това е било водещото), но ние с Турция в момента трябва да опитаме да градим възможно най-добрите отношения. За мен няма значение кой стои отсреща в Турция. За мен е важното да не се предизвиква вълна. Това ми е жизнено важно, докато съм на този пост. Ако иска друг, да заповяда“, отсече Борисов.

Той предупреди, че ако ЕС обяви южната ни съседка за несигурна страна, това означава България да бъде обявена за първа такава, което означавало, че у нас може да дойдат 400-500 000 бежанци. По думите му при затворените вече на Запад граници те и сега нямало накъде „да се изтичат“ от наша територия.

Борисов определи като „ужасен“ и допинг скандалът, в който бе замесена лекоатлетката ни Силвия Дънекова. „Не си взеха поука, толкова българи изгоряха“, възмути се той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване