08/13/16 12:04
(http://www.klassa.bg/)

Зам.-главен прокурор е излъгал за "лошата" организация в градския съд

 Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е излъгал обществото с твърдението си, че в Софийския градски съд (СГС) има "лоша организация" при администрирането на делата. Това се разбра след извършена проверка на съдебния инспектората в СГС.

Позицията на Сарафов бе разпространена от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура на 30 май тази година. Тогава прокурорът обясни, че "има лоша организация при администрирането на делата в съда, или очевидна и явна недобросъвестност при изпълнение на служебните задължения".

Казусът възникна, след като служителката на ГДБОП Любомила Ценова внесе в съда иск срещу Сарафов, твърдейки, че е била подложена на тормоз в кабината му. Прокурорът заподозря, че някой в съда е изнесъл към пресата исковата молба и така е бил увреден имиджа му. В този контекст Сарафов отправи упрека към СГС за лошата организация.

Веднага след това шефът на съда Калоян Топалов поиска от съдебния инспекторат да се извърши проверка. Тя не е установила никакви нарушения по образуването, разпределението и движението на делото срещу прокурора.

"Проверката на инспектората установи, че твърденията на г-н Сарафов са абсолютно неверни – достъп до делото не е искан и не е предоставян, то е образувано съобразно разпоредбите на Правилника за администрацията на съдилищата. Разпределението му е извършено в съответствие с приетата от ВСС Единна методика за разпределение на делата, след което е докладвано незабавно на определения съдия, който също е действал по закон", се казва в изводите на инспектората.

Около делото на разследващия полицай от ГДБОП Любомила Ценова се разигра малък цирк. Наложи се Сарафов да ѝ се извини лично, а след това тя оттегли от съда исковата си молба за непозволено увреждане и обида.

С извинението си Сарафов на практика призна, че се е държал оскърбително към Ценова, въпреки че първоначално категорично отричаше това. ВСС и съдебният инспекторат не се самосезираха за случая с оправданието, че има законов вакуум.

След приемането на промените в конституцията в края на 2015 година проверките за поведението на магистратите минаха от ВСС в съдебния инспекторат. В същото време обаче все още не бяха приети промените в Закона за съдебната власт, където трябваше да се разпишат точните правила и процедури за тези проверки. Промените в закона бяха обнародвани тази седмица.

Давностният срок за проверка на действията на Сарафов все още не е изтекъл, но това надали ще случи.

Служителката на МВР претендираше 30 000 лева по гражданско дело срещу Сарафов за непозволено увреждане, след като той си позволил да й държи заплашителен тон пред шефа й Ивайло Спиридонов, заместника му Стефан Джолев и други прокурори. Преди да си оттегли иска тя обясняваше, че прокурорът я заплашил с наказателно производство, за да й бъде отнет допуска до класифицирана информация.

 

Източник: Красен Николов, Mediapool.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване