08/13/16 08:22
(http://www.klassa.bg/)

Пускат дирижабли до Сибир

 Руските власти готвят грандиозен футуристичен транспортен проект с мащабно използване на дирижабли, информира в. „Комерсант“. Проектът се нарича „Единна Евразия“ и предвижда създаването на транспортно-логистични коридори, свързващи Транссибирската и Байкало-Амурската магистрали и Северния морски път, уточнява изданието.
Инициативата за мегапроекта принадлежи на Съвета за сигурност на Русия и на академика от Руската академия на науките Александр Никипелов, които вече са внесли съответното предложение в правителството. Реализирането на „Единна Евразия“ ще излезе близо 240 млрд. долара, като освен държавно финансиране, властите ще разчитат и на частни инвеститори, пише пресата. Целта на проекта ще бъде да стимулира развитието и усвояването на Сибир, Далечния Изток и Арктика и предвижда разкриването на 7 млн. нови работни места.

„Комерсант“ допълва, че амбициозната идея вече е получила подкрепата на министерствата на външните работи и на отбраната, както и на помощника на президента Игор Левитин. „Единна Евразия“ ще включва в себе си два транспортно-логистични коридори с обща дължина от 9600 км, които ще създадат в региона инфраструктура, включваща водни маршрути, авиационни хъбове, писти за лека авиация и използването на дирижабли с голям товарен капацитет.

Става дума за дирижабли тип АТЛАНТ, разработени от въздухоплавателния център "Авгуръ“. Тяхната товароподемност се равнява на 16 тона, а дължината на полета достига до 5000 км. Експерти са изчислили, че за построяването на завод за серийно производство на управляеми въздушни балони са необходими около 10 млрд. рубли или близо 140 млн. евро.

„Комерсант“ уточнява, че споменатата разработка е създадена с подкрепата на грантовия фонд „Сколково“. Изданието допълва, че мнозина мечтаят за комерсиализацията на по-леките от въздуха летателните апарати от момента на създаването им, но досега на никого не се е отдавало да реализира тази идея с положителен финансов резултат.  

Източник: Монитор

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване