08/14/16 06:43
(http://www.klassa.bg/)

НЗОК започва проверки има ли кражби от парите за онколекарства

 След като здравната каса за пореден път регистрира рекорд в харчовете за онколекарства, одиторите на НЗОК най-сетне тръгват на нарочни проверки по онкоклиниките. Тяхната цел е да се намалят с 30% разходите за онкопрепарати за август и септември, пише в писмо от подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева до директорите на районните каси, публикувано от Центъра за защита на правата в здравеопазването. 

Екипите ще проверяват документацията, ще обикалят отделенията и ще разговарят с пациентите на място. Освен това по телефона ще бъдат питани пациенти кои медикаменти са получили от болничните аптеки, особено болни, получили по-малки количества лекарства спрямо препоръките във фармако-терапевтичното ръководство по онкология. Пациенти ще бъдат питани и за теглото им, за да се види дали то отговаря на записаното в болничната документация, т.е. дали изписаните лекарства отговарят на препоръчителната доза. Ще се проверява и дали пациентите, лекувани с т.нар. трета линия лекарствена терапия - най-скъпото лечение за най-тежките случаи, са минали преди това първа и втора линия, т.е. конвенционално лечение, каквито са терапевтичните препоръки. Ако се окаже, че пациенти, които не са били в напреднал стадий, са получавали директно трета линия лечение, ще се искат обяснения от болниците. Ще се сравняват и изразходваните медикаменти и изписаното от болничната аптека при всеки пациент. Ще се искат и обяснения от директорите на болници, в които има над 10% ръст на разходите в сравнение със същия период на миналата година.

През 2013 г. за онколекарства НЗОК плати 174 млн. лв., през 2014 г. - 217 млн. лв., а миналата година - 274 млн. лв.

ПРЕРАЗХОД

Данните на касата са, че разходът за шестмесечието е 138 млн. лв., т.е. към края на годината се очаква да се платят 280 млн. лв. за онкопрепарати, при положение че по бюджет предвидените пари по това перо са 210 млн. лв. Затова и от стенограмата от последното заседание на надзорния съвет на касата става ясно, че НЗОК изобщо не контролира как се изписват медикаментите за лечение на рак в болниците. "Ако хванем един човек, че не е в болница, а болницата отчита, е ясно. Но ако хванем една болница, че е изписала конска доза и при нея човекът би трябвало да умре, на тези хора нищо не им се случва", казва Димитър Евлогиев от агенция "Медицински одит". От касата му отвръщат, че законът не позволява да се спират договори на болници, изписали конски дози химиотерапия. Освен това доскоро касата нямаше и методология, по която да се проверява дали изписаното на даден пациент е в повече, по-малко и изобщо - дали е за диагнозата му.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване