08/14/16 06:38
(http://www.klassa.bg/)

Община и фирми спорят - скъпи билети или стари автобуси

 Голям търг за 68 дълги автобусни линии - от София до големите градове и Черноморието, вкара в спор Столичната община и фирмите участници. Компаниите се оплакаха в съда, че общината ги притиска с прекалено тежки условия, които ще доведат до поскъпване на билетите. Но Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАП) за спиране на поръчката, офертите вече бяха отворени и скоро ще стане ясно кои са победителите. 

Става дума за пътуванията до големите областни градове и морските курорти, за които с оферти наддават над 30 компании. За най-много линии - 39, предложения подаде "Юнион Ивкони", "Етап" и "Груп" играят за 14, "Витоша Експрес" - за 12, "Карат С" - за 6, "Биомет" - за 3 линии, съобщи Медиапуул. Голямата битката реално е за по-дългите и печеливши дестинации като Варна, Бургас, Силистра и Пловдив. За по-нерентабилни линии няма особен интерес.

Транспортните фирми обжалваха процедурата основно заради високите според тях изисквания за възрастта и броя на автобусите. Според превозвачите искането за нови рейсове плюс един резервен ще вкара компаниите в големи допълнителни инвестиции, без това да е необходимо. Столична община обаче смята, че гарантирането на резервни автобуси ще повиши "качеството и непрекъсваемостта на услугата, което всеки икономически оператор може да отрази в цената на услугата, без да е ощетен". А превозвачите направо предупреждават, че заради високата летва ще трябва да вдигнат тарифите. Така билетите за междуградските пътувания ще последват билетчето за градския транспорт в София, което вече поскъпна с 60%. 

"И ние искаме нови автобуси, но пазарът не ни го позволява. Пътниците намаляват, работещите намаляват, чисто икономически сметката не излиза - 600 хил. души работят, за да се возят и пенсионерите, и инвалидите, и учещите се", коментира пред "Сега" Васил Пиронков от управителния съвет на сдружението. Той напомни, че това е социална услуга, за която обаче държавата не плаща на превозвачите така, както плаща субсидия от 200 млн. лв. годишно на БДЖ. За автобусните линии също има субсидия. В жалбата си до съда транспортните компании обясняват, че сумата е малко над 1 млн. лева за целия 8-годишен период на договорите и тя се разпределя по неясни критерии.

Оспорихме процедурата като дискриминационна заради изискването автобусите да са на възраст под 5 години, обясни и Ивайло Константинов, член на НСАП и участник в конкурса. Според правилата фирмите, предложили по-стари автобуси, ще бъдат дисквалифицирани. Една нова машина струва 250 хил. евро, а на старо - същата сума, но в левове. "Например до Брезник, Дрен и Трън пътува линия с 10 пътници дневно. Как да се инвестират такива суми", попита той. И обясни, че другите общини, които също обслужват линиите - т.нар. насрещни линии, нямат подобни условия. Затова участниците в търга на Столична община твърдят, че има дискриминация. "Например, ако билет от София до Сливен струва 15 лева, ние ще трябва да увеличим цената с 5 лева. Но колко ще предпочетат по-комфортното пътуване срещу по-скъп билет", попита риторично Константинов.

Превозвачите обаче признават, че поскъпването на билетите би било лош ход - при наполовина фалирали фирми в бранша, огромен сив сектор и ниска покупателна способност на хората. 


ВЕНЕТА НАЧЕВА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване