08/14/16 06:41
(http://www.klassa.bg/)

Съюзът на съдиите: МВР да контролира домашния арест

 Бягството на турския шофьор Фарук Бекташ, който бе освободен под домашен арест от съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд, за пореден път стана повод за обвинения между съда и полицията кой е отговорен. От Съюза на съдиите (ССБ) в България напомниха в остро писмо, че отговорник за контрола на тази мярка за неотклонение е МВР. От години обаче вътрешното ведомство обяснява, че няма ресурси да контролира оставените под домашен арест. В най-добрия случай полицаите проверяват на адреса сутрин и вечер, а понякога и по-рядко. 

От ССБ заявяват, че са притеснени от агресията срещу съдия Николова. След мярката тя излезе в отпуск, а срещу нея се организираха няколко рокерски протеста, дори на национално ниво. 

"И като граждани, и като съдии, разглеждащи ежедневно дела за такива инциденти, изразяваме и загрижеността си от големия брой произшествия, при които вследствие нарушаването на правилата за движение по пътищата от различни участници в движението се засягат животът и здравето на други водачи, пътници в превозни средства или пешеходци. В този смисъл изразяваме подкрепа към всяка инициатива, която е насочена към повишаване на загрижеността на обществото към "войната на пътя". Неоспоримо е, че една от основните причини за това явление е проявяваната агресия и нетърпимост към останалите. Изразяваме безпокойствието си, че по също такъв агресивен начин се коментира личността и постановен съдебен акт от съдията Недялка Николова", пишат от ССБ.

Според съдиите мярката домашен арест е ефективна, стига да се контролира добре. "По правило тя представлява сериозно ограничение, защото обвиняемият не може да напуска дома си без разрешение от съответния орган. Тази мярка е ефективно средство във всички правови държави, защото спазването й неутрализира в достатъчна степен риска от укриване", пишат те. 

"Как убиецът на двамата мотористи е напуснал страната?", питат от организацията и обясняват, че не може да бъде вменено на съда и прилагането на забраната за напускане на границите на страната. 

Бягството на Бекташ повдигна и въпроса за електронните гривни, с които уж трябваше да се контролират домашните арестанти. Правосъдното министерство направи такъв пилотен проект, след това бе променено законодателството и бе обявена обществена поръчка за покупката им, но до днес те не са въведени в употреба. 



ПРЕДИСТОРИЯТА

Бекташ е обвинен заради смъртта на Таня и Бойко Боеви. Съпрузите бяха ударени на 24 юли, докато се движат на мотор в района на Драгоман. Колата на турският гражданин навлиза в насрещното движение и ги удря. Първоначално той бе арестуван, но съдия Николова го освободи. Един от аргументите й бе, че той има сключен договор за наем на жилище в София. На следващото съдебно заседание Бекташ не се появи. Заради бягството му прокуратурата поиска екстрадиция от Турция и издаде европейска заповед за арест. Оня ден от МВР заявиха, че той най-вероятно се укрива в Германия, където работи и живее.



Иво Григоров

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване