08/16/16 05:50
(http://www.klassa.bg/)

Вземаме леки коли на лизинг за 49 млн. лв. месечно

 Купуваме леки коли на лизинг за 49 млн. лв. месечно, показват последните данни на БНБ за периода април – юни 2016 г. През тези месеци сключените нови договори за автомобили на изплащане са за 147,1 млн. лв. В сравнение с първото тримесечие на годината сумата се увеличава с над 37 млн. лв. Тогава новите лизингови договори за леки коли са възлизали на 109,8 млн. лв. На годишна база също се регистрира ръст от 28 млн. лв.

Договорите за лизинг за товарни автомобили са на стойност близо 152 млн. лв. Сумата се увеличава с 29 млн. в сравнение с края на март. Година по-рано обаче товарните коли на изплащане са били на стойност 159,9 млн. лв.

Машините и индустриалното оборудване се нареждат на трето място по вземания по лизингови контракти. Към края на юни 2016 г. тяхната стойност възлиза на 74 млн. лв. В сравнение с периода април – юни на миналата година обаче от БНБ отчитат спад в стойността на лизинговите машини с близо 26%.

Спад се отчита и при недвижимите имоти. Договорите за лизинг при тях са паднали от 9,5 млн. лв. в края на март 2016 г. на 4,6 млн. лв. към края на юни. При лизинга на компютри и други устройства от централната банка отчитат ръст от 1,2 млн. лв. за тримесечие и 501 хил. лв. за година. В края на периода април – юни стойността на тези лизингови договори е малко над 2 млн. лв.

Всички вземания на лизинговите компании към края на юни тази година са за 3,251 млрд. лв. Това е най-високата им стойност от края на септември 2014 г.

Необслужваните договори се увеличават с 3,7% за тримесечие до 406 млн. лв., но намаляват на годишна база с над 250 млн. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване