08/16/16 05:51
(http://www.klassa.bg/)

Хазната си събра 300 млн. лв. борчове от фирми с обществени поръчки

 

Нов софтуер проверява компаниите, Великобритания проучва опита ни

Забавени плащания към бюджета за близо 300 млн. лв. са събрани през последната година и половина от фирми, изпълнители на обществени поръчки. Става въпрос за задължения към Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“, съобщиха от приходната агенция.

Това е резултатът от въведения в края на 2014 г. механизъм, според който плащанията от министерствата, общините и другите ведомства на бюджетна издръжка към фирми става след задължителна проверка дали компаниите имат неплатени публични вземания като данъци, осигурителни вноски, мита или акцизи. С последните промени, приети от правителството, е намален и прагът, над който задължително се извършва проверка за задължения – от 100 хил. на 30 хил. лв.

От НАП съобщиха, че

 

тези проверки вече се извършват много по-бързо

 

чрез нова информационна система. Тя действа вече от месец. С помощта на софтуера, плащанията по договори на бенефициенти следва да бъдат извършвани само след потвърждение от двете приходни агенции, че получателите на плащанията нямат публични задължения. В случаите, когато те имат такива, данъчните служители и митниците налагат обезпечителни мерки.

За да се съберат задълженията към хазната, отделните ведомства ще уведомяват лицата, които дължат пари, а след това публичен изпълнител ще пристъпва към събиране на задълженията.

 

Прилагането на този модел се оказа много успешно

 

В момента приходната администрация на Великобритания проучва опита на България в тази сфера, каза директорът на дирекция „Събиране“ в НАП Боряна Жилова, чийто екип е основата на разработването на софтуерната система. Жилова сподели, че на международна среща, организирана от Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (ЙОТА), през април мярката е оценена като иновативна и към нея е проявен интерес от експерти на приходната администрация на Обединеното кралство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване