08/17/16 06:14
(http://www.klassa.bg/)

Ремонтират къщи паметници на културата във В. Търново

 Собствениците на няколко къщи, паметници на културата, в старата част на Велико Търново започнаха да ремонтират фасадите им според издадените от Общината предписания. Къщите са недвижими културни ценности, част от груповия архитектурен ансамбъл „Старо Търново“. Издадени са разрешителни за ремонтни дейности по фасадите на още седем сгради частна собственост, които се намират в рамките на архитектурния резерват.

Община Велико Търново непрестанно търси решения за опазване и реставриране на старите къщи паметници на културата. Още през 2012 г. от Велико Търново беше подето начинанието за създаването на Закон за старите столици. Инициирани са редица нормативни промени в Закона за културното наследство, Закона за устройство на територията и др., с цел ускоряване на процедурите по одобрение на проектите за ремонти на сгради със защитен статут. Изготвени са общи силуетни планове за сградите по улиците „Велчо Джамджията“ и „Стефан Стамболов“, която облекчава много процедурите по съгласуване на фасадните ремонти. В партньорство с бизнеса бяха осигурени и строителни материали.

На собствениците на 36 сгради в старата част са издадени предписания за укрепване и обезопасяване. Новата уредба в Закона за културното наследство вече увеличава до 3000 лв. глобите за стопани, които не полагат нужните грижи за своите недвижими имоти, паметници на културата. Санкцията скача до 10 000 лева, ако културната ценност е унищожена и не е възстановена в срок, в същия вид и параметри. За юридически лица глобите са до 30 000 лева. Търново е и една от шестте общини, в които ще се създадат звена, разполагащи с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване