08/20/16 04:56
(http://www.klassa.bg/)

Всеки трети кандидат-шофьор скъсан на листовки

 

144 курсисти с анулирани резултати, мамели на теорията

Близо всеки трети кандидат-шофьор не минава листовките. Това сочат данни на министерство на транспорта, откъдето вчера съобщиха, че теоретичните изпити занапред ще се провеждат само в кабинети на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

По информация на ведомството средно по около 120 хил. души се явяват за решаване на листовки, а бройката на изпитите достига около 200 хил. на година.

Промяната за местата, където вече ще изпитват кандидат-шофьорите на листовки идва с влизането в сила на измененията в Наредба 38. Според тях новите места за решаване на листовките се ограничават до 27-те областни представителства на „Автомобилна администрация“. Досега теоретичните изпити можеха да се полагат и в още 100 частни центъра.

Измененията влизат в сила от днес, но на практика първите теоретични изпити в спец стаите ще се провеждат от края на седмицата. Причината е, че

вече има запланувани около 30 изпита за листовки

които са при заварено положение.

Новите мерки се въвеждат заради установената практика изпитите на теория да се манипулират с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети. Това беше установено при проверка на Специализираната прокуратура. Един от начините за измама е ползването на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от лица извън залите за изпити. Бяха установени и случаи, при които други лица вместо кандидат-шофьорите се явяват на листовките.

За подобни нарушения от 1 април тази година до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати. С новите изисквания ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите, коментираха от транспортното ведомство.

Както беше съобщено още преди влизането в сила на измененията, от днес е забранено да се ползват други електронни устройства освен осигурените за изпита таблети. Освен това до 1 март догодина всички изпитни места в кабинетите

трябва да бъдат изолирани едно от друго

така че кандидат-шофьорите да нямат физически или визуален контакт помежду си. Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с детектори за метал за наличието на електронни устройства у тях.

Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон. В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане. Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване