08/20/16 04:58
(http://www.klassa.bg/)

До 1-ви февруари 2017 г. трезорите трябва да свалят таксите

 До 1-ви февруари банките трябва да въведат приемливи такси за основните услуги, които предлагат. Това е приел управителният съвет на БНБ с промени в Наредбата за условията и реда за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти. Измененията се налагат от европейската директива за размера на таксите.

Приемливите такси следва да бъдат по-ниски от средния размер на таксите, събирани от банките в страната от потребители за съответни услуги по разплащателни сметки, изчислен за предходната календарна година. Както и от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа за съответните услуги по разплащателна сметка, обясниха от БНБ.

За да бъде изчислен средният размер на таксите, до 1-ви октомври банките трябва да предоставят на БНБ определен набор от информация. След това до 15 октомври БНБ ще изчисли средния размер на таксите и ще го публикува на сайта си. Крайната дата за прилагането на приемливи такси, които да са под този среден размер е не по-късно от 1-ви февруари 2017 г.

От 18 септември пък се очаква да тръгне сайтът на БНБ, на който всички клиенти на банките ще имат възможност сравняват таксите на отделните трезори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване