08/21/16 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Цветанов в Жеравна: Фестивалите са нова ниша за развитие на туризма

 Работим за съхраняването на българската духовност в интерес на българските граждани, обяви преди ден в Жеравна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за поредна година се включи в Международния фестивал на фолклорната носия. Той не скри радостта си, че с всяко поредно издание участниците се увеличават.

"Тук всички ние се чувстваме като едно семейство, връщайки се 150 години назад", обясни Цветанов. Зам.-председателят на ГЕРБ бе категоричен, че това е истинският дух на България. "Това е визитната картичка на нашата страна. Благодарен съм, че в последните години се провеждат множество подобни фестивали, защото те създават духовност. Това е чудесна възможност за популяризирането на нашите традиции. Можем да създадем една нова работеща ниша в сферата на туризма", подчерта Цветан Цветанов. Той даде за пример кмета на Златоград Мирослав Янчев, който е успял да наложи като традиция празника на родопското чеверме, който се провежда вече няколко години. 


В Жеравна Цветан Цветанов бе придружаван от министрите на земеделието Десислава Танева и на туризма Николина Ангелкова. Той специално отбеляза, че чрез земеделското ведомство "имаме възможността да представяме  духовността  и българските традиции и на фестивали извън страната". Тримата присъстваха и на 25-ия юбилеен национален събор на каракачаните в местността Карандила край Сливен. Тази година форумът събра над 2000 участници, от тях 150 са гости от Гърция. "Горди сме, че кметът на Котел Коста Каранашев и народният представител от ГЕРБ Мария Белова са каракачани", отбеляза Цветанов. Според него това мероприятие задължително трябва да бъде посетено, за да се усети духът на традициите в региона. Тазгодишното издание на събора бе посветено на кавалджията и народен певец Коста Котавов-Гринята. Котавов бе награден посмъртно за заслугите си за запазване на традициите и културата на каракачаните у нас.  

Преди това Цветанов се срещна с жителите  на котелското село Градец и след като изслуша проблемите на хората, пое ангажимент да потърси държавно финансиране, за да бъде сменен водопроводът в селото догодина. По Програмата за развитие на селските райони пък ще бъдат отпуснати средства за ремонт на храма в селото и на още 8 църкви в общината. 

Източник: в. "Стандарт"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване