08/22/16 06:08
(http://www.klassa.bg/)

Задава ли се fintech балон?

 Ако не можеш да ги победиш, стани част от тях. И европейските банки явно следват тази тенденция, придобивайки успешни мобилни fintech стартъпи вместо да създават свои, коментира колумнистът Лионел Лоран за Bloomberg Gadfly.

Предвид дългата история от стартъпи, продали се за огромни суми преди да се провалят (например купуването на Tumblr от Yahoo! за 1 млрд. долара), известни тревоги за бъдещето на сектора са разбираеми. Особено имайки предвид рекордните непечеливши придобивания на банките. Помните ли рекордната сделка за закупуването на ABN Amro от RBS месеци преди финансовата криза от 2008 г.?

Почти десет години и загуби за милиарди по-късно акционерите сега искат всеки излишък да се върне обратно при тях, а не инвестиран.

Но fintech индустрията има да измине още доста път докато стигне собствения си изключително болезнен Tumblr момент. Балансът на силата все още е в полза на купувача – дори ако оценките на компаниите се оказват твърде оптимистични. А затова си има причина.

Нито една от придобиваните мобилни банки не e успяла да привлече потребителите по начина, по който стартъп компаниите от други сектори успяха.

Когато Yahoo! купи Tumblr, блог платформата имаше над 300 млн. прегледа на месец, а онлайн търговецът на дребно Jet.com – наскоро купен от Wal-Mart за 3 млрд. долара, има 3,6 млн. потребители. Контрастът с мобилната банка Fidor, придобита от френския кредиторBPCE, е изумителен. Тя има 120 хил. притежатели на сметки. Когато BBVA купува Simple за 117 млн. долара през 2014 г., американското приложение за онлайн банкиране има едва около 100 хил. потребители.

Технологията може да е налице, но натискът да платиш повече за конкурент, който може да елиминира клиентската ти база, не е.

Това може да се промени, ако новоизлюпените банки като Mondo, Atom или Number26 уцелят с правилна стратегия или продукт. В Европа Fidor вероятно е най-близо до достигането на тази точка, след като сключи сделка за предоставянето на разплащателни услуги за мобилната мрежа Telefonica, която има 43 млн. клиенти в Германия.

Но увеличаването на депозитите остава скъпо, а кредитирането изисква капитал.

Предвид установените конкуренти, които печелят от разширяващите се клонови мрежи, огромните клиентски бази и регулаторния летящ старт, много по-трудно е за новостартирали компании да се наложат в микробанкирането отколкото в микроблоговете. Често те трябва да си сътрудничат с традиционните кредитори вместо директно да се конкурират с тях.

Това не означава, че последните закупувания на мобилни банки са се насочили в грешната посока – точно обратното.

Сделката с Fidor ще позволи на френския кредитор BPCE да разшири дигиталните си операции и да привлече експерти, които може да обвърже с други идеи и продукти. Самата технология наFidor може да помогне на вътрешно ниво, но и да бъде лицензирана за ползване от други компании. А това ще доведе до растеж.

А за банките разходите засега изглеждат скромни.

В най-добрия случай акциите на европейските банки се търгуват на нива около пет пъти по-високи от приходите им. Ако това число се приложи за Fidor, се получава оценка от около 130 млн. евро, базирайки се на нетните приходи от лихви от 26 млн. евро през 2015 г. Спрямо нетната печалба на BPCE от 1,7 млрд. евро през първото полугодие на 2016 г., това е доста малък залог.

А има вероятност и стартъпите да поевтинеят още повече.

Пазарът на IPO (първично публично предлагане) все още е в застой и някои от надеждите за публично търгувани fintech компании пропаднаха. Акциите на LendingClub се сринаха от IPO-то ѝ насам, след като компанията разкри проблеми във вътрешните си проверки. Финансирането с рисков капитал за fintech компаниите е намаляло с 50% през второто тримесечие до 2,5 млрд. долара, сочат данни на CBInsights.

Ако това е пикът на fintech балона, това би трябвало да е добра новина за банките, търсещи нови евтини идеи.

По статията работи: Виктория Тошкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване