08/22/16 06:54
(http://www.klassa.bg/)

Русия ще ръководи вота за генерален секретар на ООН

 Нова Зеландия е поверила на Русия процедурата по избирането на нов генерален секретар на ООН по време на своето ротационно председателство на Съвета за сигурност, предаде ТАСС.

 

 

Причината Нова Зеландия да прехвърли правомощията си на Русия е, че  има кандидат за нов генерален секретар - бившият  премиер Хелън Кларк. Посланикът на страната  в ООН Джерард ван Бохемен обяви, че при избора не трябва да има конфликт на интереси.

 

 

Нова Зеландия ще е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН през септември. Всички обсъждания и гласувания за избор на нов генерален секретар обаче ще бъдат под ръководството на Русия, която иначе ще поеме ротационното председателство през октомври. 

 

 

На 18 август Съветът за сигурност на ООН проведе второ предварително гласуване, за да определи кой ще замени Бан Ки Мун като следващ генерален секретар на ООН в края на годината. Резултатите показват комплексните отношения между членовете на Съвета за сигурност във време на обтегнати отношения САЩ-Русия. Източна Европа, е единственият регион на ООН, който никога не е заемал тази позиция.

 

 

Победител от вота е бившият португалски премиер и върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, който получи поддържащи гласове от 11 от 15-те членове на Съвета за сигурност. В сравнение с първото гласуване той получи два "обезсърчаващи" гласа, като  Русия и Китай обявиха, че искат по-дълъг процес на обсъждане. Тези "обезсърчавания" гарантират най-малко още един месец дебати. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова беше единствената жена, която се класира в челната петорка и в двата вота и много наблюдатели смятат, че е най-силният кандидат от Източна Европа в надпреварата. Основният аргумент да не бъде подкрепена от САЩ и Великобритания бе, че защитава интересите на Русия.

 

 

При първото тайно гласуване Бокова не бе подкрепена от 6 от 15-те страни в Съвета за сигурност и остана на трета позиция след Гутереш и Турк. 

 

 

Мандатът на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтича на 31 декември 2016 г.

 

 

Според наблюдатели надпреварата за генерален секретар на ООН от самото начало се е превърнала в противоборство между САЩ и Русия. Някои сравниха надпревара с нов фронт между двете супер сили. Американците лобирали за външния министър на Аржентина в хода на първото тайно гласуване. В същото време Русия дава рамо на Бокова, чието семейство е тясно свързано със Съветския съюз. Самата тя е завършила в Москва.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване