08/23/16 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Британци напират за БГ паспорт след Brexit

 Британци са започнали масово да подават молби за чуждо гражданство към страни членки на ЕС, включително към България, заради Brexit. Те не искат да се откажат от възможността да живеят и работят в ЕС и правят всичко необходимо да получат паспорт от друга държава на общността, съобщи агенция „Блумбърг“, цитирана от БГНЕС.

Посолствата в Лондон регистрирали драстично увеличаване на молбите за получаване на необходимите документи, след като станали известни резултатите от референдума на Острова, на който болшинството от британците поиска излизане от съюза.

Прогноза за подобна тенденция

направи неотдавна премиерът Бойко Борисов. „Проблемите са за Великобритания, не за нас. Ще искат сигурно гражданство. Ние сме отворени, добре дошли са“, коментира тогава решението за напусне ЕС той.

Посолството на България например съобщило за 30 молби от британци за получаване на гражданство. „По правило, не получаваме такива молби от британски граждани, тази тенденция започна след референдума”, казал пред "Блумбърг" вторият секретар на българското представителство Цветин Спасов.

Аташе на австрийското посолство пък отчело, че в първите дни след референдума броят на телефонните обаждания и електронните писма за искане на гражданство е бил над 100 на ден. Броят на молбите за получаване на австрийско гражданство или на лична карта от Австрия през юли почти се удвоил в сравнение със същия период на 2015 година.

В шведското посолство пък

броят на молбите за гражданство скочил цели седем пъти

като в седмицата на референдума се стигнало до 150 на ден. В мисията на Полша обикновено постъпвали средно по 100 молби за гражданство годишно. За първата половина на 2016 година били получени 116 такива, а след референдума посолството приело цели 600. Консулският отдел на посолството на Холандия от своя страна приел 10 пъти повече молби през първия месец след допитването. А представителството на Ирландия отчело ръст от 17% в техния брой. Повишение на молбите имало и в консулствата на Финландия, Германия, Португалия, Чехия, Хърватия, Гърция, Словения, Словакия и Латвия. Значителен брой искания за гражданство отправили британци и до посолствата на Унгария, Естония и Литва.

 

7000 се заселиха в страната ни

По неофициална информация в България живеят около 7000 британци. Точният брой на преселилите се от Острова у нас граждани на Обединеното кралство обаче не е известен. „Не разполагаме с точен брой, тъй като голяма част от тях не са регистрирани официално. Във Велико Търново е една от големите общности, както и в Ямбол, Пловдив, Бургас, София“, каза наскоро посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване