08/23/16 05:15
(http://www.klassa.bg/)

Защо искат да секат горите в националните паркове и поддържаните резервати в България

 Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ изпрати писмо до министъра на околната среда и водите Ивелина Василева с настояване да се прекрати възможността под прикритието на „поддържащи и възстановителни дейности“ да се водят промишлени сечи във вековните гори в трите национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан.
 
Това става, след като наскоро официално беше обявен конкурс за добив на дървесина в Национален парк Рила.
 
Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че т.нар. „поддържащи и възстановителни дейности“ в горите на националните паркове и поддържани резервати са всъщност обикновена сеч за добив на дървесина, забранена от Закона за защитените територии.
 
Природозащитниците предлагат в новите планове за управление на националните паркове подробно да се разпише какво означава „поддържащи и възстановителни дейности“. Дотогава обаче трябва да преразгледани исканията за сечи в националните паркове и поддържани резервати за 2016 год. и да бъде осигурена дървесина единствено за хижите в националните паркове. Дърва за местно население има в изобилие на пазара и националните парковете не би трябвало да бъдат разглеждани като източник на стопанска дървесина на занижени цени.
 
Всички поддържащи и възстановителни дейности в горите да се провеждат само за отстраняване на инвазивни и неместни видове или провеждане на санитарни сечи при нападения на вредители и реална заплаха за гората. Залесителни мероприятия за възстановяване на местообитания да се провеждат след положително научно становище от Българската академия на науките и положително решение на Националния съвет по биологичното разнообразие, предлагат още природозащитниците на екоминистъра.
 
Те настояват и да се прокарват минимум нови горски пътища, а където това е необходимо, те да се възстановяват в срок от 3 месеца след сечите и достъпът през тях да е възпрепятстван.

В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване