08/23/16 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Пловдив остава Европейска столица на културата

 

Над 30 са собствениците на тютюневи складове след приватизацията

„Въпреки пожара, изпепелил тютюневите складове, Пловдив остава европейска столица на културата през 2019г”. В това бе категоричен кметът Иван Тотев, който уточни, че проектът продължава. „Изключително неприятна ситуация, която ще бъде коментирана и с оглед на 2019. Важно е да се знае, че проектът на Пловдив за тютюневия град абсолютно остава в сила. Всички проектни предложения, които се събират за тази зона, ще бъдат разглеждани и коментирани от общината и ще получат финансиране”, заяви градоначалникът. Той уточни, че това е предизвикателство пред общината – да изпълни със съдържание една зона, която към момента е в доста недобро състояние. „Не само Пловдив няма да се откаже от проекта за Тютюневия град, а по-скоро Пловдив ще се фокусира в тези проекти и ще направи възможното да извлече максимума от негатива, за да го превърне в позитив. Това е предизвикателство пред нас и се надявам, че с усилията на всички пловдивчани, ще излезем с достойнство”, каза още градоначалникът.

Пловдив спечели избирането си за столица на културата през 2019г. не само с проекта „Столипиново”, но и именно с възможностите, които предоставя за арт събития Тютюневият град.

Кметът отрече категорично информациите, че общината е имала контакти със собствениците на изгорелите имоти. „От много години работим само с кореспонденция с тях. Последните ни разговори са били заради падаща мазилка от сградата и сме предписали обезопасяване на периметъра на имота, за изграждане на оградни пана, които да предпазват минувачите. Това бе изпълнено”, обясни Тотев.

Той припомни, че никога тютюневите складове не са били собственост на община Пловдив. До 1944г. те са били частни. След това са били национализирани и са станали част от „Булгартабак” и около 2004-2005г. те са били приватизирани. „В момента в Пловдив имаме над 30 субекта, които притежават тютюневи складове в различен вид и конфигурация на собственост”, уточни кметът. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване