08/23/16 05:20
(http://www.klassa.bg/)

РОТАРИ КЛУБ ГАБРОВО- ОРГАНИЗИРА НАЦИОНАЛНОТО ЧЕСТВАНЕ „ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ“.

 За поредна година честванията, припомнящи паметните боеве за Шипка, се отбелязват като национално събитие. Честването на 139 години Шипченска епопея ще се проведе на 26 и 27 август, 2016г. Областна администрация Габрово организира събитията в знак на съпричастност и преклонение пред подвига, предопределил българската Свобода. 
За шеста поредна година Ротари клуб Габрово подкрепя инициативата, която ще се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
 
Ротари клуб вярва, че бъдещето на нацията се подпомага от националното самоопределение, гордост и самочувствие на потомци на велики хора, записали имената си в златната книга на историята и в безпримерните героични събития, потресли преди 139 години Европа и света. 
 
Целта на събитието е да  подсили националното самочувствие и самоопределение на българите. То е насочено предимно към младите хора, защото когато те придобият чувство на национална гордост, ще го предадат на своите деца, които са следващото поколение българи. Посланието на възстановката на боевете и походите е да припомни на хората хода на историческото развитие на България след този ключов момент за националното ни минало.
 
В рамките на националните чествания, за всички, които обичат туристическите походи, Ротари клуб Габрово организирани четири различни маршрута, свързани с важни исторически събития, които да ги отведат до връх Шипка – от Соколски манастир, от м. Узана, от м. Бивака или от храм паметникът „Рождество Христово“ в гр. Шипка. За най-малките е предвидена детска работилница на Върха, а тези, дошли до обяд, ще могат да участват в урок по родолюбие с проф. Петко Петков. 
 
Отделно в програмата са включени състезания по ориентиране в района на голямата батарея, както и състезание по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата. Надпреварите ще започнат от  9.30 часа, а награждаването ще се проведе от 13:00 часа.
Междувременно в началото на Орлово гнездо от 10:30 часа ще се проведе демонстрация на строеви и стрелкови умения на българско опълченско отделение от НД „ТРАДИЦИЯ”, а от 13:45 часа източно от Паметника на Свободата ще започне Възстановка на боевете.
 
В знак на уважение към народите, участвали в освободителната война, през 2013г.- по повод 137 години от освобождението на България, Ротари клуб Габрово осъществява проект за издигането на националните знамена на десет нации, дали жертви във войната в подножието на историческия връх Свети Никола и прохода Шипка. Наред с българските опълченци, по нашите земи са погребани костите на руски, румънски, сръбски, черногорски, финландски, украински, белоруски, литовски и полски войни. 
Идеята е всеки турист от тези държави, преминаващ през прохода Шипка да усети признателност на българите към неговите прадеди, такава каквато заслужава всяка капка кръв пролята за свободата ни. 
През 2013г. ансамбълът от знамена бе тържествено вдигнат от членове на национално дружество „Традиция” в присъствието на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Тогава бе открит и  каменен блок на Ротари клуб Габрово със знака на Ротарианското движение по света.
 
 
 
 
 Ротари Клуб Габрово е официалното  регистриран в Световната организация на Ротари Интърнешънъл на 25 март 1995 г. За тези двадесет години дейността на габровските ротарианци е  изключително активна. Tе са в основата на много благотворителни инициативи и кампании за набиране на средства като изграждане и поддържане на обекти, паметници и градинки; подпомагане на деца и възрастни към “Приют за бездомни”, “Дом за деца и юноши”, “Помощно училище”,”Дом за отглеждане и възпитаване на деца лишени от родителски грижи”, социално слаби деца; осигуряване на стипендии за проявени талантливи деца и студенти; участие в карнавалите на Габрово; помощи за издаване на книги и много други дейности.
Ротари Клуб Габрово участва и подкрепя инициативата  на Ротари Интернешънъл за ликвидиране на Полиомиелита в световен мащаб.
Най-големите проекти на габровския клуб за последната година и половина са:
- Поставянето на 10 пилона със знамената на държавите участвали в боевете на Шипка, паметник и морена  с плоча с описание на събитията  на връх Шипка по повод 137 години Шипченска епопея.
- Организира и поддържа Хор на Момчетата с идея да възстанови  и възвърне славата на Габровския Хор на Момчетата – деца от 7 до  10 години.
- Провежда ежегодно балове с маски в навечерието на Сирни заговезни,  с цел  набиране на средства за реализиране на различните проекти.
- Ежегодно организира по традиция футболен турнир на малки вратички с участието на Ротари Клубове от други градове.
 
Rotary е международна мрежа от лидери, доброволци, които дават от времето и таланта си в името на най-наболелите в света хуманитарни проекти. Ротари свързва 1.2 милиона членове от над 200 държави и географски области. Работата на Ротари клубовете влияе на живота на хората на местно и международно ниво от помощта, която клубовете дават на семействата в нужда в техните общности до борба за свят свободен от полиомиелит (детски паралич).
Ротари България: В България има 87 клуба с над 2100 ротарианци в София, всички областни градове (без Перник) и в много общински центрове.
Кои са ротарианците: Ротари обединява онези хора, които се занимават с важни за местните общности по света въпроси. Членовете на Ротари са професионалисти от различни сфери: лекари, художници, собственици на малък бизнес и неработещи родители  и други. Всички те наричат себе си Ротарианци. Ротари обединява тези неповторими гледни точки и насърчава професионалното усъвършенстване на членовете си навсякъде по света.
Ротарианците посвещават своето време, енергия и страст на устойчиви и дълготрайни проекти в местните общности по целия свят. Проектите засягат важни въпроси като мирът и разрешаването на конфликти, предотвратяване и лечение на болести, водата и хигиената, здравето на децата и майките, основно образование и грамотност и развитие на икономиката и на общността.  
Премахване на детския паралич: Ротари е близо до побеждаването на втората болест в историята след едрата шарка, с 99% намаление на случаите на детски паралич по света от 1985г., когато Ротари учредява програмата PolioPlus (polio – детски паралич). На 25 септември Световната здравна организация извади Нигерия от списъка на страните с ендемично развитие на болестта, с което и целият континент Африка е свободен от полиомиелит.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване