08/23/16 06:47
(http://www.klassa.bg/)

Стрес тестовете и жилищното кредитиране

 Повечето сектори от бизнеса изчакваха резултатите от стрес тестовете на българските банки. Що се отнася до пазара на недвижими имоти, в изчаквателна позиция бяха по-скоро гражданите (потенциални продавачи и купувачи), отколкото предприемачите. Основната причина е, че недвижимостите са най-честия инструмент, който ползват за влагане на вече спестените средства или като бъдещ сигурен актив. Какво може да очаква обикновеният българин, решил да си купи жилище с помощта на ипотечен кредит.

Без или положителна промяна могат да очакват българите по отношение получаването на кредит за жилище на база резултатите от стрес тестовете е мнението на анализатори. Те отбелязват, че банките имат голямо желание да разширят ипотечния си портфейл.

„Ако резултатите бяха негативни, можеше да се стигне до ограничаване на кредитирането, но при тези резултати активността няма да се промени значително”, каза за читателите на imot.bg Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development. Положително ще се отразят резултатите от тестовете върху ипотечното кредитиране е мнението на Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD: „Макар че от края на 2015 г. наблюдаваме засилена активност от страна на финансиращите институции към кредитирането на сделки на физически лица, допускам, че някои от банките са се въздържали в очакване на стрес тестовете. Сега нямат никаква причина да продължат да чакат и спокойно могат да активизират дейността си. Жилищното кредитиране е най-ниско рисковото и банките винаги ще го предпочитат”.....

 

Цялата статия от Тук

 

 

 

 

Автор Милена Богданова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване