08/25/16 06:32
(http://www.klassa.bg/)

Сложиха 244 млн. куб. м газ в „Чирен“ за зимата

 

Русия предупреди Украйна, че не се запасява добре за новия сезон

393 млн. кубични метра газ има на съхранение в газовото ни хранилище в Чирен близо месец преди старта на новия отоплителен сезон,който започва в началото на октомври. До края на август са заявени за нагнетяване още 8 млн. куб. метра, като газ в „Чирен“ може да се вкарва до средата на октомври, съобщиха от енергийното министерство. От април до 21 август в хранилището „Чирен“ са нагнетени 244 млн. кубични метра, допълниха от там.

Синьото гориво, което към края на август ще е налично в „Чирен“ представлява малко под три четвърти от максималния обем на хранилището

 

Хранилището побира 550 млн. кубични метра

 

Големите обеми в „Чирен“ се съхраняват от „Булгаргаз“, който е общественият доставчик в сектора на природния газ. Целта на резерва е освен да не останем без газ в случай на кризи, каквито не са изключени отново при обтегнатите отношения между Русия и Украйна. Освен това нагнетените при по-ниските летни цени на газа количества помагат на „Булгаргаз“ да не прибягва до искания за сериозен скок на тарифата през зимата.

Само преди броени дни от „Газпром“ отново предупредиха, че Украйна закъснява с нагнетяването на газ в своите хранилища и това може да постави под заплаха есенно-зимния сезон в Европа. В страната потреблението на газ се е свило с 30% и населението на Украйна не е застрашено, но от друга страна чрез хранилищата страната гарантира пиковете при транзита на газ, обясни шефът на газовия концерн Алексей Милер. И миналата година „Газпром“ имаше опасения, че Украйна не е подготвена за зимния сезон с достатъчно газ в хранилищата си, но до спиране на доставките не се стигна.

От април до 21 август в хранилището „Чирен“ са нагнетени 244 млн. кубични метра, съобщиха още от енергийното министерство. През май в хранилището са вкарани 50,3 млн. куб. м, а през юни – 59 млн. куб. метра.


Най-голямото количество е нагнетено през юли

 

– 85,2 млн. лв., показват данните на „Булгартрансгаз“.

Историческите данни показват, че „Булгаргаз“ нагнетява и през септември и октомври. Миналото лято например държавната компания е вкарала в хранилището 288 млн. куб. м, като близо 40 на сто от тях са нагнетени през септември и октомври.

От октомври обаче се очаква да влезе в сила нова по-висока доставна цена на руското синьо гориво. Заради това за първи път от края на 2014 г. „Булгаргаз“ поиска увеличение на цената на синьото гориво. Прогнозата на дружеството е за скок от 3,4% до 290,63 лв. на 1000 кубически метра (без ДДС и акциз) от началото на октомври. От началото на 2015 г. до момента природният газ у нас е поевтинял с над 53 на сто.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване