08/26/16 09:23
(http://www.klassa.bg/)

2022 година е крайният срок за паспортизирането на сградите

 

На 1 септември ще бъде подписан договор за яз. „Луда Яна“ до Панагюрище

Срокът за издаване на технически паспорти на сградите беше удължаван многократно, откакто беше приет нормативният акт Наредба №6 за това през 2006 година. 2022 година е крайният срок за паспортизирането на всички сгради в страната. Това обяви в ефира на „България он Еър“ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни още, че след 2022 кметовете на общините ще издават по служебен път технически паспорти на сградите, които поради една или друга причина не са се справили с това. Техническият паспорт е рентгеновата снимка на всяка една сграда. Той съдържа описание на състоянието ѝ, гарантира нейната конструктивна устойчивост и регистрира необходимостта от неотложни ремонти и укрепвания, допълни още той. Издаването на технически паспорт е безплатно за сградите, които участват в Националната програма за енергийна ефективност, това е един бонус към програмата – сградите получават енергиен и технически сертификат след извършване на съответните обследвания, каза още зам.-министър Нанков. Процесът, по който се правят самите замервания и анализ на конструкцията, не нарушава целостта на сградата, като се извършва със скенери и термокамери, но за да се направи, трябва да бъде осигурен достъп до жилищата.

Николай Нанков заяви, че собственици извършили неправомерно преустройвания на сградата, могат да бъдат санкционирани, тъй като подобни действия могат да застрашат устойчивостта ѝ и съответно - живота, здравето и собствеността на съседите.


Цялата статия от Тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване