08/28/16 11:04
(http://www.klassa.bg/)

И от болницата Митьо Очите продава апартхотела си в Несебър

 Докато докторите в София полагат геройски усилия да изправят на крака ъндърграунд боса Димитър Желязков - Митьо Очите, който на 8 юни вечерта в ресторант „4 you“ в курорта Слънчев бряг бе направен на решето от куршумите на хората на собственика на заведението Божо Кравата, в Несебър продължава с бурни темпове разпродажбата на новопостроения апартхотел на известния бандюга, разкриват хора от подземния свят в региона на Бургас. За целта през миналата година на партерния етаж на сградата, която тогава още не беше завършена, откъм главната улица е открит работещ офис за недвижими имоти, който да търгува със строящите се луксозни апартаменти. Клиентите на несебърското страшилище са предимно от Русия, които по традиция пазаруват „на килограм“ ваканционни жилища по Южното Черноморие.

Апартхотелът, който носи гръмкото име „Парадизо“, се намира на топмясто в Несебър - в самото начало на защитеното от ЮНЕСКО курортно селище, и от едната страна има достъп до главната улица на новия град, а от другата пък граничи със Северния плаж и се радва на страхотна гледка към морето и отсрещния Слънчев бряг. От лицевата страна на хотела – в посока към плажа, има огромен двор с басейн. Архитектурното бижу на знаковата фигура от подземния свят у нас се е разпростряло на близо 5 декара, като застроената му площ надхвърля 18 хиляди кв. м, а апартаментите, които са изградени в него, са 169. Според приближени на Митьо Очите той е направил 3 блока, които са съединени от общо фоайе. Местните жители обаче коментират под сурдинка, че тази мегасграда много наподобява на... зандан! „Цялата фасада на хотела е декорирана с решетки, а балконите са като килии – сякаш е истински затвор“, смеят се живущите в древния град.

Официално недвижимият имот не се водел на името на несебърския Ал Капоне, а бил записан на един от приближените му. И това е повече от обяснимо – след като Димитър Желязков е клиент на комисията, която конфискува имотите на незаконно забогателите, няма начин как да докаже произхода на капиталите, с които е построил грамадния палат, защото богатството му – поне официално притежаваното от него, беше описано от въпросната комисия „Кушлев“. Всички в Несебър още от самото начало на градежа са наясно кой е действителният собственик на грандиозната постройка и я наричат “хотела на Митьо Очите”, пък и по думите им той също не криел това, надзиравайки често как вървят строителните работи. Хората обаче се страхуват и не смеят да нададат глас срещу изключително скандалния начин, по който е придобит теренът. Преди няколко години общинарите от най-богатата община в страната решават да дадат на местния футболен клуб скъпия парцел. Според обяснението им това се прави, за да се помогне за издръжката на отбора. Това става по времето, когато президент на клуба е Пламен Копчев. Името на футболния бос се сдоби със скандална популярност през пролетта, когато хотелиерът Кирил Христов, по-известен като Киро Принца, уби готвача си Никола Колев. Според една от версиите Кольо Дългия беше прострелян именно в новото лъскаво „Ауди S8“ на Копчев. След време имотът, върху който е изграден „Парадизо“, по неведоми пътища се озовава в частни ръце! В града запознати с туристическото начинание на несебърското страшилище тиражират различни хипотези за метаморфозата на земята – според една от тях първо Христофорос Аманатидис – Таки успял да прилапа топпарцела, а Димитър Желязков го купил от него преди няколко години. Смята се, че избягалият в Дубай наркобос пръв е имал намерение да инвестира в хотелиерство, но заради проблемите с властите в България нямало как да развива този бизнес и се отървал от мястото, продавайки го почти на половин цена на Митьо Очите. Някои от приближените на несебърския бандит коментират, че той имал среща с Таки в Дубай през 2013 г., когато уточнили мащабната сделка за парцела от около 5 декара до самия плаж в началото на Несебър. Според друг от градските слухове обаче апетитният терен е попаднал в ръчичките на хора, зад които стои самият Димитър Желязков. Говори се, че с хотела е свързан един от местните общински съветници, а всеизвестна истина е, че Митьо Очите има много силно присъствие в Общинския съвет на Несебър. И това датира от дълги години – още от времето, когато председател на Общинския съвет беше местният бизнесмен Димитър Янков, застрелян през 2007 г. Жителите на древния град коментират, че тясната връзка между Димитър Желязков и местната управа продължавала и сега – в момента тя се осъществявала от групата съветници от тукашната коалиция „СИЛА“ – абревиатура, която се разчита като „Свободен избор за либерална алтернатива“.
 

Печели от наркотици 200 000 лв. месечно

Митьо Очите е знакова фигура в ъндърграунда у нас. Дълги години той имаше славата на подземен цар на Южното Черноморие. Името му се свързваше с търговия с наркотици и контрол върху проститутки. Преди 15 години срещу Димитър Желязков бе извършен опит за убийство в Несебър, при който загинаха съпругата му Тянка, брат й Славчо Дерелиев и охранителят Николай Бъчваров- Бъчи. Една от версиите на разследващите бе, че атентатът срещу висаджията е поръчан от тогавашния отговорник за наркотиците в СИК Евгени Стефанов – Женята, който няколко години по-късно бе разстрелян пред фитнес клуб в София.

44-годишният Желязков днес официално е собственик на няколко фирми с разнообразна дейност, а имуществото му било около 10 млн. лв. според разследващи. Самият той пък твърди, че има много по-малко пари и е живял назаем в голяма част от живота си.
Димитър Желязков има три деца – Станислава и Ивелина, дъщери от съпругата му Тянка, която загива през 2001 година, и Димитър – син от настоящата му приятелка Антигона Янулис.

Митьо Очите има няколко присъди, сред които – като водач на организирана престъпна група от 6 години и 4 месеца. Прекарва в затвора в Белене времето от 2 април 2007 година до 10 февруари 2011 година. Твърди, че е бил набеден и е направил пълни самопризнания само за да скъси наказанието. Според оперативна информация печалбата на Желязков от търговия с наркотици се е равнявала на 200 000 лева месечно. Задържан е поне 10 пъти по различни обвинения.

През 1997 година е свързван с отправени заплахи срещу свидетелка на атентата срещу тогавашния кмет на Несебър – Живко Георгиев. През декември 2000 година е заподозрян за нападението над компанията на Пламен Дишков – Кела в бургаския бар “Жега”, когато Дишков е намушкан няколко пъти с нож.

През януари 2001 г. е взривен “Фънки Бар” в Бургас. Предполагаемата жертва отново е Пламен Дишков – Кела, който е ранен. Загиват двама от хората му. Като евентуален поръчител на атентата е задържан Митьо Очите, но тази версия така и не е доказана. През май са отвлечени двама наркодилъри, които не са плащали на Желязков процент от печалбата си и Очите отново се оказва в ареста.

През февруари 2004 година Димитър Желязков е задържан заради притежание на незаконно оръжие и крадени автомобили. През юли 2005 г. Очите е задържан за разпит във връзка с избухнало взривно устройство в Обзор, убило съпругата на Рали Пенков – един от основателите на прословутата бургаска „охранителна“ фирма „Първа частна милиция“ - манекенката Златина Христова – Черната Златина, както и 2-годишната им дъщеричка. През септември Очите е арестуван за сбиване с хората на вече покойния Георги Илиев. През ноември е задържан отново за сбиване в бургаския хотел “България”.

През август 2006 г. Димитър Желязков се озовава в ареста след полицейска проверка. Срещу него има няколко висящи дела – за въоръжен грабеж, побой и отвличане. След това попада за доста години в затвора. От излизането си през 2011 г. Желязков гледа да стои далеч от проблемите с властите и се закани да развива само законни бизнеси.
 

Марина ШИВАРОВА,
Бургас

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване