08/30/16 05:04
(http://www.klassa.bg/)

Заради климатичните промени поскъпва кафето

 Обработваемите земи, на които се отглежда кафе, могат да намалеят наполовина до 2050 г. заради климатичните промени, сочи доклад на Института по климата в Сидни, цитиран от ДПА. Покачващите се температури и лошите климатични условия ще доведат до повишаване на цените и влошаване на качеството

Възможността за препитание на над 120 млн. души, работещи в сектора, сред които и едни от най-бедните в света, може да бъде засегната, отбелязват експертите. Главният изпълнителен директор на института Джон Конър обясни, че потребителите вероятно ще се сблъскат с недостатъчното предлагане, ще бъдат засегнати вкусовете и ароматите, а цените ще нараснат.

Освен температурите, промените в метеорологичните условия, включително валежите, вече се отразяват на селското стопанство в страни, които са ключови производители на кафе, като Мексико, Гватемала и Никарагуа.

От института отбелязват, че кафето е световна индустрия на стойност 19 млрд. долара. Над 2,25 млрд. чаши с кафе се изпиват всекидневно по света, а производството му се е утроило след 60-те години на миналия век. От 80 до 90% от 25-те млн. производители на кафе в света са дребни стопанства, които най-вече са изложени на климатичните промени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване