08/30/16 05:19
(http://www.klassa.bg/)

Комисия решава как да бъдат укрепени тютюневите складове

 Създадената междуведомствена комисия с експерти от Националния институт по недвижимо културно наследство, община Пловдив и Регионалния исторически музей трябва да се произнесе как изгорелите тютюневи складове да бъдат укрепени. Специалистите от комисията започват да работят реално от понеделник, тъй като до миналия петък в руините са действали следствените органи.

Комисията е създадена със срок на работа от един месец, но се очаква тя да приключи работата си в по-кратък период от време. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. Той уточни, че становището на комисията ще бъде връчено за изпълнение на собствениците на сградите със съответен срок. Ако те не го изпълнят, едва тогава община Пловдив ще се намеси с проекти за укрепване на сградите, които са паметници на културата. Междувременно до края на работния ден в понеделник от междуведомствената комисия трябва да дадат предписание дали община Пловдив да отвори за пешеходци северния тротоар на ул. „Иван Вазов”, или не. Ако позицията е, че складовете са опасни за минувачите, община Пловдив ще удължи заповедта за затваряне на района за още няколко дни, уточни градоначалникът.

„Оттук насетне процедурата е следната: ще се изчака становището на комисията, в която има конструктори от НИПК, за укрепването на складовете. Тези предписания се връчват на собствениците и трябва да бъдат изпълнени, а общината да бъде уведомена в 14-дневен срок за действията на собствениците”, каза Иван Тотев. Ако собствениците на изгорелите тютюневи складове по подобие на тези от ул. „Одрин” 8 не изпълнят предписанията за укрепване на сградите, ще се намеси общината.

При неизпълнение на тези предписания имаме други хипотези. Най-тежката е тази на ул. „Одрин” 8 – общината да започне да изпълнява предписанията и след това в бъдеще време да започне да предявява искове, което е изключително скъпо и тежко положение. Надяваме се да не се стигне до там, а собствениците да си изпълнят задълженията по закон. Тъй като тук говорим вече за много големи суми”, обясни кметът.

В момента на бутнатия тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 е направено фотограметричното заснемане и се изготвя от община Пловдив проект за разчистване на площадката. Едва след това ще влязат конструкторите, за да се изготви проектът за укрепване на сградата, каза зам.кметът на Пловдив инж. Димитър Кацарски. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване