08/30/16 05:07
(http://www.klassa.bg/)

Най-често бързи кредити теглят мъже между 18 и 30 години

 Най-често бързи или потребителски кредити теглят мъже на възраст между 18 и 30 години, със средно образование и които често сменят работното си място. Това съобщи Райна Миткова, директор на Асоциацията на колекторските фирми пред Би Ти Ви.

Най-общо парите се взимат, за да подобрят стандарта си на живот. Покупка номер едно е съвременен мобилен телефон или други технологични джаджи. Често парите се ползват и за почивка, поясни директорът.

„Септември традиционно е лош месец по отношение на събираемостта – не само защото изплащаме задълженията си от почивката, но идват и учениците“, посочи Миткова.

Средният борч през 2015 – 2016 г. е 1104 лв. и отбелязва ръст от 42% в сравнение с периода 2014 – 2015 г., когато е било 775 лв.

През 2014 – 2015 г. средното задължение на домакинствата се е формирало най-вече от сметки за ток, вода, парно и от сметки за мобилни телефони, а през последната годна с по-доброто икономическо развитие в страната хората започнаха да се чувстват по-спокойни и да теглят вече и банкови кредити, допълни още директорът.

От асоциацията обясниха, че повече мъже теглят потребителски кредити в сравнение с жените като съотношението е 60% към 40%. според Миткова обяснението се крие в това, че жените не са толкова добре платени като мъжете. При ипотечните кредити разликата е още по-голяма – 70% към 30%.

По думите й мъжете са по-рисково настроени, а жените са малко по-консервативни в харченето на пари.

Според статистиката на фирма даващи бързи кредити най-търсената сума е 700 лв. Средната сума на отпуснатите от компанията кредити обаче е под 600 лв., като средният срок на нейният кредитен портфейл е 22 седмици.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване