08/30/16 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Чуждите инвестиции сега са по-малко от времето на Виденов

 „България влезе в кризата, това важи за целия свят, с огромно разминаване между депозити и кредити, каза Николай Василев, изпълнителен директор на ExpatCapital, бивш министър на икономиката, в предаването „Светът е бизнес“ на BloombergTVBulgaria. – Депозитите не бяха достатъчни. След това се наблюдава постепенно увеличаване на депозитите и намаляване на кредитите, но според мен те още не са се доближили. Няма нищо лошо депозитите да са още повече“.

Той оценява бизнесклимата като среден – „нито блестящ, нито много лош“.

Според него списъкът на държавите с най-разнообразни проблеми е огромен.

„На този фон България прилича на стабилна и нормална държава. Голяма част от Европа все още е с ръст под нулата, като 3% ръст за тези години е отлично постижение“, коментира Василев.

Той обаче пресмята, че чуждите инвестиции сега са „малко по-малко от времето на Виденов, при положение че БВП е, примерно, над пет пъти по-голям. Бих се радвал да има повече – и чужди, и български инвестиции“.

„Като млад много млад министър си позволих да кажа, че съдебната система е най-големият икономически проблем на България. Сега подкрепям същото мнение“, категоричен е бившият икономически министър.

По въпроса за влизането на България в Еврозоната Василев е на мнение, че това винаги е било важно за България и заяви, че „който не иска ЕЦБ да проверява и регулира българските банки, може би той казва или подстрекава да не влизаме в Еврозоната“.

Източник: BIG5.BG

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване