08/31/16 05:41
(http://www.klassa.bg/)

Борисов с най-висок рейтинг от политиците

 Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов държи челното място по рейтинг сред родните политици. Това показва най-новото социологическо проучване на „Маркет линкс“, представено в ефира на бТВ. Той единствен от по-популярните политици събира повече доверие в себе си – 46,7%, отколкото неодобрение – 45,8%.

Почти изравнени са положителните и отрицателните оценки, но с обратен знак при лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който вече обяви, че се впуска в президентската надпревара. Той е одобряван от 40,1% от анкетираните и нехаресван от 41,7 на сто.

При лидерите в ляво скалата пък показва двойно по-голямо отрицателно отношение от положителното. Бившият държавен глава и председател на АБВ Георги Първанов, който в момента умува дали да се кандидатира за президент, е неодобряван от 60,5% от запитаните и харесван от едва 29,9 на сто. Позициите, които имаше той преди две години, бяха с около 15 пункта на одобрение по-високи, сравни социологът Добромир Живков. Той уточни, че самата партия АБВ е изпаднала в политическа изолация и от центъра, и от ляво.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова пък към момента почти два пъти надхвърля електоралния потенциал на БСП, но и при нея недоверието преобладава значително – 56,2% срещу 27,5 на сто одобрение.

Назад в класацията се подрежда и президентът Росен Плевнелиев, който събира в своя полза 23,5% доверие, но 69,8% неодобрение. Още по-назад пък е лидерът на ДСБ Радан Кънев, който не е харесван от 66,4% от запитаните и одобряван едва от 14,9 на сто.

По отношение на политическите сили проучването потвърждава тенденцията от последните месеци на широка ножица между основните партии в управлението и опозицията. Ако изборите бяха сега, ГЕРБ би получила подкрепа от 23,7%, БСП – 13,1%, ДПС – 5,4%, ПФ – 5,2%, АБВ – 3,5%. РБ изпада назад в подкрепата с едва 3,2%, с което би бил на кантар за влизане в следващ парламент. „Атака” пък събира едва 2,4% в своя полза.

Според допитването Русия е най-одобряваната чужда страна у нас. Политиката й е одобрявана от 73% от запитаните и неодобрявана от едва 16 на сто. Следва ЕС с 67% подкрепа и 26 на сто неодобрение, а близо до тези цифри са още Германия и Франция. САЩ се нарежда едва на пета позиция, чиято политика е харесвана от едва 36 на сто срещу 54% неодобрение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване