08/31/16 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Културното министерство инспектира рушащата се църква „Свети Георги“

 Инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата извършиха на място проверка на случая с църквата „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен, навесът на която наскоро се самосрути. Това предадоха от пресцентъра на министерството.
Черквата е паметник на културата с историческо значение, тя е градена в средата на 19 век. Преди три години Министерството на културата е съгласувало проект за възстановяване, реставрация и консервация на черквата „Свети Георги“ в село Черноземен.
След края на проверката бяха дадени и конкретни указания и предписания за последващи действия, като най-напред трябва да бъдат почистени останките от срутилия се дървен навес пред входа на църквата „Свети Георги“ в с. Черноземен. От Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в препоръчаха да бъдат изготвени и нова техническа експертиза на състоянието на строителната конструкция на храма „Св. Георги“, както и нова експертиза на състоянието на художествените ценности вътре в самата черква.
На основата на резултатите от тези две нови експертизи ще е необходимо да бъде преработен и актуализиран съществуващият проект за възстановяване, реставрация и консервация на църквата в с. Черноземен, категорични са проверяващите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към ресорното министерство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване