08/31/16 05:45
(http://www.klassa.bg/)

Площад „Македония” да стане парк в София

 Столичният площад „Македония” да се превърне в място за отдих с удобни пешеходни зони, велоалеи и много зеленина. Това представлява идейният проект на неправителствената организация "Спаси София".  Идеята е да се изгради нов градски парк с модерен и иновативен дизайн. Проектът на "Спаси София" стъпва върху предишната зелена визия на булеварда и я надгражда със съвременни материали, урбанистични решения и модерен дизайн.   
Основният акцент в проекта е върху пешеходците, предвидени са два широки тротоара от двете страни на затревеното трамвайното трасе. "За автомобилите предвиждаме уредени, широки и ясно обозначени паркоместа вместо сегашните кални площи. Те са разположени до тротоарите, от външните страни на булеварда", заявяват от организацията. Така се запазват голям брой паркоместа, но същевременно се освобождава място за алеи и зеленина. "При проектирането на такива пространства трябва да се постига баланс между нуждата от паркоместа за живущите в района и повече зелени площи", обясняват от организацията.
Затревеното трамвайно трасе е в средата на новия градски парк, като е оградено с жив плет, гарантиращ сигурността на пешеходците. За велосипедистите е предвидена двупосочна велоалея с широчина 3 метра, разположена на различно ниво от уличното платно и тротоарите. В зоните на кръстовищата са обособени т.нар. повдигнати кръстовища, успокояващи движението и повишаващи безопасността на всички.


Цялата статия от Тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване