08/31/16 05:47
(http://www.klassa.bg/)

ЦИК се разцепи за машинното броене на бюлетините

 ЦИК се раздели на два лагера относно експерименталното машинно броене на бюлетините, което трябва да се проведе на предстоящите президентски избори. Основният спор, който възникнал между членовете на комисията е кога и къде точно да се проведе експеримента.

Предложението на работната група е това да стане няколко дни след президентския вот и дори след евентуален втори тур. Предвижда се да се случи в сградата на ЦИК, като предварително се реши от кои секционни комисии да се изискват чувалите с бюлетини и изборни книжа. Тази идея се подкрепя от членовете на комисията от ГЕРБ и РБ, но не и от БСП.

Според Емануил Христов от квотата на ГЕРБ е добре машинното броене да стане 10-12 дни след изборите и да се извърши под наблюдение и от специално назначена комисия. От БСП обаче са на мнение, че това трябва да стане в самите СИК, непосредствено след приключване на гласуването. Според Румяна Сиредова чувалите с бюлетини се запечатват и не могат да се разнасят и отварят преди да са изтекли всички срокове за обжалване на резултатите. Което пък би забавило реализирането на експеримента поне с един месец.

Емануил Христов от своя страна е категоричен, че ако броенето се извърши от СИК, това би затруднило работата им, тъй като самата процедура би продължила няколко часа, а след вота чувалите с бюлетините трябва да се занесат в районните избирателни комисии (РИК). По думите на Цветозар Томов провеждането на експеримента на терен би означавало да се закупят отделни машини за всяка секция, които съгласно изискването трябва да преброят по два пъти бюлетините.

Междувременно ЦИК реши да наеме ПР агенция, която да лъска имиджа й. За целта ще се обяви обществена поръчка, като основен неин предмет ще бъде повишаването на доверието към комисията и цялата изборна администрацията. ПР агенцята ще бъде отговорна и за организирането на интервюта и публикуването на тематични статии в медиите, както и за поддържане на фейсбук страницата на ЦИК. Тя ще трябва да направи и мониторингов доклад относно разяснителната кампания за изборите. Именно в тази връзка ЦИК реши да проучи предварително от къде българите се информират за вота. За целта ще поръча на четири агенции да проведат социологическо допитване, като резултатите от него трябва да са готови до края на септември.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване