09/01/16 07:47
(http://www.klassa.bg/)

Протест утре пред МОСВ заради строителството на минивец в Рила

 
Европейската комисия вече изпрати България на съд заради протакането на правителството със зоната „Рила-Буфер“ от Натура 2000
София, 31 август 2016 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ подкрепя протеста на членовете на риболовен клуб „Балканка“ срещу изграждането на минивец "Енерджи - Говедарци" в подножието на Рила планина. Те се събират в четвъртък, 1 септември 2016 г. от 11.30 ч. пред сградата наМинистерство на околната среда и водите (МОСВ) на бул. Мария Луиза22.
 
Минивецът се изгражда в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия. Тя вече изпрати България на Съда на ЕС заради упоритото забавяне на българското правителство с „Рила-Буфер“.
 
„Вече е ясно, че правителствотото бави обявяване на „Рила-Буфер“, за да се осъществят инвестиционни намерения в района като този минивец и периодично появяващите се планове за нови ски курорти в тази част на Рила планина между Говедарци и Мальовица. Зад тези предложения стоят инвеститори, близки до управляващите. Обслужването им обаче води до европейски наказателни процедури и глоби за България, които ще се плащат от всички нас, българските граждани. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева следва да поеме персонална отговорност за този и други случаи“, предупреждават от коалицията „За да остане природа в България“.
 
Минивецът се изгражда на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби.
 
И освен това попада в санитарно-охранителна зона. Басейнова дирекция – Плевен е издала разрешително за минивец с невярно съдържание, който застрашава питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София като Банкя.
 
Минивецът се изгражда само на 160 метра от водохващане, а според закона има забрана да се строят подобни съоръжения на по-малко от 500 метра от хидротехнически съоръжения.
 
Повече данни за случая:

http://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/20160828_JALBA_GOVEDARZI_MOSW_DRAFT6.pdf
 

Долната снимка е от аналогичен минивец на близката Лева река в Рила, който тотално променя водния отток на реката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване