09/02/16 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Ивайло Московски: „118 проекта за 4 милиарда лева са финансирани от ОП „Транспорт”

 

Над 260 км нови магистрали са построени, над 500 км ж.п. линии са рехабилитирани

118 проекта за близо 4 милиарда лева са били финансирани по оперативната програма за транспорт, която приключи през 2013г. От проектите 25 са били инвестиционни. След отчитането на всички платени средства по програмата до края на 2016г. се очаква усвояването на европейски средства да достигне 98%. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, който откри в Пловдив международна конференция по комбиниран превоз на товари и логистика в Югоизточна Европа.

„Работи се по модернизиране на ж.п. направлението от Сърбия до Бургас, както и по ж.п. отклоненията към Гърция и Турция. До края на тази година ще е готово железопътното трасе от Септември до Свиленград, по което пътническите влакове ще се движат със скорост до 160 км/ч, а товарните до 120 км/ч”, каза още министър Московски. По думите му до момента у нас са рехабилитирани близо 500 км ж.п. линии, които се оборудват с най-модерната в Европа система за управление на влаковото движение ERTMS. Паралелно с това се модернизират и железопътните гари, подчерта Московски, като даде пример с гарите в столицата и в Пазарджик. Наред с модернизацията на железопътния транспорт се отделят средства и за автомобилния, като за целта в последните няколко години са построени 260 км нови магистрали. 

Интермодалните терминали са важна част от работата на превозвачите. В тази връзка до края на тази година ще бъде открит интермодалният терминал в Пловдив. Предстои терен за такъв терминал да се търси и в София. Във Видин и Русе – градовете с воден транспорт, работата по интермодалните терминали съответно е на етапи предпроектни проучвания и готов технически проект. Интермодалният терминал във Варна е на етап проектиране, а за Бургас предстои да се уточни какъв да е подходът. Работи се и по проект за разработване на Интегрирана транспортна стратегия до 2030 г. „Документът ще ни подпомогне в процеса на вземане на решения за развитието на транспортния сектор с дългосрочна визия до 2030 г.”, заяви транспортният министър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване