09/02/16 05:51
(http://www.klassa.bg/)

Преразпределяне на радиочестотите заради 5G, единния цифров пазар и сигурността

 Правителството актуализира държавна политика по планиране и разпределение на радиочестотния спектър на България, като целта е да се облекчава навлизането на новите безжични технологии като 5G-мрежи, изграждането на единния европейски цифров пазар, използването на геостационарния ресурс за нуждите на националната сигурност и за въвеждане на железопътните комуникации.

В документа са отразени настъпилите през последните 10 години промени на национално и международно ниво, които оказват влияние върху дейността по планиране и разпределение на радиочестотния спектър. Приетата от Министерския съвет политика очертава  тенденциите и насоките за планиране и разпределение на радиочестотния спектър в страната в краткосрочен период – до края на 2017 г., в средносрочен – до края на 2019 г., когато ще се проведе следващата световна конференция по радиосъобщения, и в дългосрочен – след 2020 г.

В краткосрочен и средносрочен период акцентът ще продължи да се поставя върху осигуряването на радиочестотен спектър за мобилните комуникации и развитие на безжичните широколентови мрежи, определени в световен мащаб, като водещи за внедряване и развитие на новите технологии в радиокомуникациите. Задоволяването на търсенето на радиочестотен спектър е основа за по-широко внедряване на 4G и бъдещето развитие на 5G мрежите в България, посочва се в актуализираната програма.

Друго направление със съществено значение за страната е продължаване работата по осигуряване на ефективно използване на определените ни с международни споразумения позиции на геостационарна орбита. Защитата на орбиталните ресурси на Република България за радиослужби неподвижна-спътникова и радиоразпръскване-спътниково от други спътникови системи е важен фактор за създаване на условия за реализиране и опериране на националните системи.

При планирането и разпределението на радиочестотния спектър за национална сигурност ще се вземат предвид документи, приети и използвани в НАТО и ЕС.

Промените се налагат и заради комуникациите по време на спасителни операции, ограничаване и ликвидиране на пожари, операции по издирване и спасяване, аварийно-възстановителни работи, оказване на първа помощ на пострадали при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Тези дейности имат нужда от отделен радиочестотен спектър.

Предстои съвместно с военните да се освободят от техния ресурс честотни ленти за покриване на цялата железопътна мрежа в страната и осигуряване на оперативна съвместимост на комуникациите по релсите. В момента е покрит самоучастъкът от железопътната линия София-Калотина (границата) и железопътната линия Пловдив-Свиленград (границата). За покриване на останалата част от железопътната мрежа обаче трябва да се вземат честоти от военните, то това струва пари, посочва се доклада. В него не пиша каква ще е необходимата инвестиция, която трябва да се осигури за целта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване